Expoziția Slow Food Descoperă Biodiversitatea Expo Milano 2015

Mesajul Slow Food la Expo 2015 este acela că hrănirea planetei cu mâncare bună, curată și corectă pentru toți, poate fi posibilă, dacă luăm în considerare biodiversitatea. Obiectivele Slow Food sunt acelea de a arăta că există o cale de a hrăni planeta fără a-i exploata resursele.

Ținând cont de importanța biodiversității, spațiul Slow Food la Expo 2015 va cuprinde expoziția Discover Biodiversity (Descoperă Biodiversitatea).

Expozitia este un loc interactiv unde vizitatorii pot să citească, să privească și să se joace,

înțelegând semnificația luptei noastre pentru salvarea biodiversității cu fiecare pas. Expoziția Discover Biodiversity (Descoperă Biodiversitatea) este împărțită în diferite secțiuni, amenajate cu mese mari din lemn dedicate diverselor teme.

 Instalația Tree of Food (Arborele mâncării), de exemplu, arată cum mâncarea este alcătuită din multe și diferite elemente interconectate, toate comunicând unele cu altele: limbă, cultură, așezare, sustenabilitate socială și ambientală, cele cinci simțuri, convivialitate și multe altele.

 O altă instalație Corn Man (Omul porumb) se bazează pe principiul recoltei în lume. Se vor explora alimentele la scară industrială care folosesc acest tip de cereale prezente peste tot, se vor identifica numele care se ascund în spatele etichetelor produselor alimentare și se vor examina originile acestora și țările care le produc în mod curent. Acum producția de alimente la scară mică se realizează în contrast cu acest gigant, adică cu produsul de referință al agriculturii industriale și cu prezența constantă pe rafturile supermaketului.

 O uriașă Hourglass (Clepsidră) va reprezenta viteza, în accelerație continuă, cu care pierdem biodiversitatea, iar o serie de fotografii vor reprezenta mii de varietăți de fructe, legume, leguminoase, rase bovine, rase caprine, oi și alte rase de animale pe cale de dispariție.

În diferite puncte ale expoziției se vor oferi informații despre istoria agriculturii, se va discuta despre alimentația de tip fast-food versus alimentele de la piață și se vor compara diferite sisteme de producție de alimente.

Dacă scopul este de a stabili un sistem alimentar care să privească de asemenea spre viitor, și care urmărește cu astfel de obiective să hrănescă planeta prin mijloace sustenabile, respectând mediul înconjurator și producătorii alimentari, atunci există o mulțime de motive pentru a ne concentra asupra conservării biodiversității:

• varietățile și rasele locale s-au adaptat la ariile lor de referință, devenind mai puternice și mai rezistente și necesitând mai puține intervenții externe

• sistemele uniforme sau de biodiversitate săracă sunt mai fragile și cu vulnerabilitate ridicată

• în natură nu există monoculturi

• biodiversitatea este de asemenea o sursă inestimabilă de remedii medicale

• biodiversitatea garantează bunăstarea comunităților rurale

• cultivând și mâncând urmărind biodiversitatea, învățam cum să gestionăm deșeurile, cum să respectăm anotimpurile, cum să apărăm cunoștințele tradiționale și cum să le aducem în dialog cu știința oficială

• pornind de la biodiversitate putem să ne imaginăm un model diferit de dezvoltare

Serena Milano, Secretar-General al Fundației pentru Biodiversitate Slow Food spune: “din anii 1950 sarcina de a hrăni populația lumii a fost înmânată tot mai mult monoculturilor sau fermelor industriale, și s-a ajuns la un număr tot mai limitat de varietăți de plante și rase de animale, fapt ce a dus la standardizarea gusturilor; la pierderea a numeroase surse locale de nutriție;; la distrugerea a numeroase ecosisteme importante din lume;; și la reducerea dietei în lume bazată mai ales pe trei cereale: grâu, orez și porumb. Salvarea biodiversității va ajuta restabilirea celui mai urgent și necesar echilibru din lume, cel al ecosistemelor, fără de care planeta va lupta pentru a supraviețui și se va găsi tot mai mult în imposibilitatea de a hrăni populația lumii în viitor.

Biodiversitatea este un protagonist în rezolvarea numeroaselor probleme ale sistemului alimentar existent și în asigurarea suveranității alimentare, a siguranței alimentare cât și în ceea ce privește asigurarea unei alimentații bune, curate și corecte pentru fiecare.”

For more information and updates about Slow Food’s participation at Expo, please visit:

https://old.slowfood.com/expo2015/en/

The following Slow Food projects are dedicated to preserving biodiversity: https://old.slowfood.com/expo2015/en/feeding-the-planet/our-projects/

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Internațional de presă Slow Food:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food mobilizează peste un milion de persoane dedicate şi pasionate de hrana bună, curat preparată şi corect preţuită. Printre acestea se numără bucătari şefi, tineri, activişti, mici fermieri, pescari tradiţionali, experţi şi cadre didactice din mediul academic din peste 158 de ţări; o reţea de peste 100.000 de membri Slow Food constituită în 1.500 de comunităţi locale pe plan internaţional (comunităţi numite convivia), ce contribuie prin cotizaţia de membru, precum şi prin evenimentele şi campaniile pe care le organizează; şi peste 2.500 de comunităţi Terra Madre care practică producţia sustenabilă şi pe scară redusă, de hrană de calitate, în întreaga lume.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno