Ekološke skupine s oprezom pozdravljaju novu uredbu o pesticidima

Europska komisija predstavila je danas svoj dugo očekivani prijedlog uredbe za smanjenje upotrebe pesticida u Europi kako bi se izbjegao kolaps ekosustava. Prehrambene i poljoprivredne skupine s oprezom su pozdravile prijedlog (Corporate Europe Observatory, European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe, Slow Food). Aktivisti ga smatraju hitnim i dobrodošlim prvim korakom, ali potrebno je više kako bi se Europa usmjerila prema održivom i zdravom prehrambenom sustavu i zaštitilo zdravlje radnika na poljoprivrednim gospodarstvima, građana i okoliša.

Činjenica da je prijedlog sada uredba u usporedbi s direktivom važno je poboljšanje, ali neće biti dovoljno za jamčenje pravilne i brze provedbe u državama članicama. Donositelji političkih odluka moraju ostati na oprezu kako se pogreške iz prošlosti, zbog kojih smo izgubili desetljeće bez djelovanja, ne bi ponovile. 

Nina Holland, istraživačica u organizaciji Corporate Europe Observatory: „Lijepo je vidjeti da je prijedlog koji uključuje obvezujuće europske i nacionalne ciljeve konačno na stolu. Međutim, ono što se predlaže zapravo je goli minimum. 1,2 milijuna građana zatražilo je smanjenje sintetičkih pesticida za 80 % do 2030. i potpuno postupno ukidanje do 2035. Sada je na državama članicama EU-a i Europskom parlamentu da povećaju ambicije, a ne da pokleknu pod pritiskom industrije da naš prehrambeni sustav zadrži u okovima pesticida.”    

Eva Corral, viša savjetnica za politiku za pesticide i onečišćenje vode u organizaciji European Environmental Bureau:„Kao što bi svaki liječnik rekao, bolje spriječiti nego liječiti. Integrirano upravljanje nametnicima, koje se zasniva na agronomskim praksama, praćenju i fizičkoj kontroli, mora biti temelj novog zakonodavstva radi zdravlja ljudi, životinja i biljaka.”

Clara Bourgin, aktivistica za hranu, poljoprivredu i prirodu u organizaciji Friends of the Earth Europe: „Europska komisija mogla je mnogo prije učiniti mnogo više kako bi se ostvarila ideja o poljoprivredi bez pesticida. Obvezujući europski i nacionalni ciljevi važan su prvi korak, ali u prijedlozima se općenito stavlja prevelik naglasak na „preciznu poljoprivredu” pod korporativnom kontrolom i druga lažna rješenja, a nedovoljno naglasak na agroekološke prakse.”

Madeleine Coste, službenica za politiku u organizaciji Slow Food Europe. „Unatoč intenzivnom lobiranju agrokemijske industrije, prijedlog da se države članice EU-a sada moraju obvezati na prepolovljenje upotrebe pesticida do 2030. važan je korak prema transformaciji načina uzgoja. Međutim, moramo se pobrinuti da se proračun zajedničke poljoprivredne politike iskoristi kako bi se potaknuo prijelaz na agroekologiju pružanjem potpore poljoprivrednicima ili će europski zeleni plan ostati samo slovo na papiru.”

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno