Een nieuw Slow Food Presidium is geboren: de Belgische Zwarte Honingbij

 

De Slow Food Stichting voor Biodiversiteit zal op 21 augustus het nieuwe Presidium van de Belgische Zwarte Honingbij voorstellen tijdens het Feest van de Honing en van de Natuur te Aquascope Virelles in Chimay.

Na de rauwmelkse Herve kaas en de Artisanale Luikse Siroop wordt de zwarte honingbij het derde Belgische Slow Food Presidium.

De zwarte honingbij is de West-Europese ondersoort van de Europese honingbij (Apis mellifera). Het is de inheemse bijensoort van de streek van Chimay, het laatste stukje natuur in België waar dit ras nog vrij en beschermd kan leven. De zwarte honingbij vormt een belangrijke schakel in de instandhouding van de biodiversiteit van de wilde flora en in het behoud van de stabiliteit van de regionale ecosystemen.

Het voortbestaan van de zwarte honingbij wordt momenteel bedreigd door de invoer van buitenlandse bijenrassen. Het is een rustiek en weerstandig ras, dat kan blijven vliegen bij lagere temperaturen dan de geïmporteerde bijenrassen en bovendien bestuift op een zeer efficiënte manier. De zwarte honingbij is dus de ideale partner voor een duurzame bijenteelt. Hij verzamelt het stuifmeel van een ongeëvenaard palet aan bloemen, wat resulteert in een buitengewone honing die de streek van herkomst op een waardige manier vertegenwoordigt. Slow Food erkent de unieke eigenschappen van de Belgische Zwarte Honingbij, die zich na millennia heeft aangepast aan het klimaat en de flora van deze regio.

Om de consument kennis te laten maken met de zwarte honingbij en om de nodige waardering toe te kennen aan de imkers, hebben Slow Food en partnervereniging vzw Mellifica samen het Slow Food Presidium van de Belgische Zwarte Honingbij opgericht. Slow Food zal de producenten helpen om hun onvervangbaar erfgoed te behouden, zal hen aanmoedigen tot het gebruik van natuurvriendelijke productietechnieken en zal de honing promoten naar de consument toe om zo een positief economisch circuit te creëeren.

Ter gelegenheid van de presentatie van dit nieuwe Slow Food Presidium, dat op 21 augustus zal plaatsvinden, zullen een tiental imkers aanwezig zijn met hun honing. Het ondertekenen van het Presidium handvest zal plaatsvinden in het bijzijn van René Collin, minister van Landelijke Zaken, Landbouw en Natuur van de Waalse regering.

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met:

Het persbureau van Slow Food International

Paola Nano, +39 329 83 212 85, [email protected] – Twitter : @SlowFoodPress

Coördinator van Slow Food België

Marta Messa, +32 485 328943, [email protected]

Verantwoordelijke van het Presidium van de Belgische Zwarte Honingbij

Martin Dermine, +32 486 32 99 92, [email protected]

Slow Food is een wereldwijde organisatie die streeft naar een wereld waarin iedereen toegang heeft en kan genieten van goede voeding: zowel goed voor de consumenten als goed voor de producenten en voor onze planeet. Slow Food brengt meer dan een miljoen activisten, chefs, jongeren, boeren, vissers, experten en academici samen uit meer dan 160 landen. Zij vormen een netwerk van zo’n 100 000 Slow Food leden die gelinkt zijn aan 1500 lokale afdelingen, verspreid over de hele wereld (ook genaamd convivia) en die hun steentje bijdragen via hun lidmaatschap en via het organiseren van evenementen en campagnes. Bovendien steunt Slow Food meer dan 2400 Terra Madre voedingsgemeenschappen die op kleinschalige en duurzame wijze kwaliteitsvolle voeding produceren.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno