Denk aan de Dieren – Cheese wordt 13 jaar 

Denk aan de Dieren – Cheese wordt 13 jaar 

Het Slow Food-evenement is terug op de bühne van 17 t/m 20 september

Het programma wordt momenteel hier bijgewerkt: https://cheese.slowfood.it/en

Hier vindt u een selectie foto’s van de vorige editie https://media.slowfood.it/Cheese-2021/

 

Zonder dieren zou er geen kaas zijn, naast nog vele andere zaken. En dat is het thema van Cheese 2021: Denk aan de Dieren. De 13e editie van het belangrijkste evenement gewijd aan rauwmelkse kaas en ambachtelijke zuivelproducten zal tussen 17 en 20 september plaatsvinden in Bra, Italië, en zal, onder meer, kleinschalige kaasproducenten van over de hele wereld verwelkomen.

Al gedurende de voorgaande edities heeft Slow Food zich gericht op het welzijn van dieren, goed voeder voor melkgevende dieren en de biodiversiteit van rassen. Van conferenties tot aan de Taste Workshops, is altijd speciale aandacht besteed aan het dierenrijk. En door middel van het thema Denk aan de Dieren willen de organisatoren nog een stap voorwaarts zetten en dit thema centraal plaatsen tijdens het gehele evenement Cheese.

Volgens de FAO lopen 7745 plaatselijke rassen: 26% van deze diersoorten het risico uit te sterven. In Europa is de helft van de rassen die aan het begin van de 20e eeuw bestonden al verdwenen. Het uitsterven van een ras is een onomkeerbaar verlies en niet alleen voor wat betreft de genetica: achter elk ras is er sprake van een ecosysteem, een cultuur, een ambacht, een gastronomische traditie, een economie. Als we daarnaast – zoals in een studie door Weizman Institute in Rehovot, Israël – het gewicht van het totale aantal zoogdieren op het oppervlak van onze planeet in overweging nemen, dan kunnen we vaststellen dat dit voor 36% uit mensen bestaat, voor 60% uit boerderijdieren en voor 4% uit alle andere zoogdiersoorten. Dit betekent dus dat tweederde van de landzoogdieren de dieren zijn die voedsel voor de mensheid verstrekken! Dit cijfer zette ons aan het denken en overtuigde ons er nogmaals van om de complexe relatie tussen de mens en dier centraal te plaatsen tijdens deze editie van Cheese.

“Dit is het juiste moment. Als we één ding van Covid-19 hebben geleerd, is het dat onze relatie met de natuur moet worden hersteld”, zegt Serena Milano, secretaris-generaal van de Slow Food Foundation for Biodiversity.  “We moeten streven naar het tot stand brengen van een gezonder evenwicht met de wereld om ons heen. We moeten leren ons niet te gedragen als eigenaars van deze planeet, en onszelf ervan overtuigen dat we louter huurders zijn, met een plicht jegens onze buren, of dat nu koeien, schapen, geiten, wilde dieren, bijen en andere bestuivers zijn, tot aan bacteriën en micro-organismen. Allen zijn ze op enige manier van invloed op het proces dat ons in staat stelt melk en dus kaas te hebben”.

 

Kaas is een kans om te genieten van de meest oprechte en vreugdevolle sensatie van hoe onze relatie met het dierenrijk er uit kan zien en moet zien. De kaas van een herder die om zijn kuddes of veestapel geeft, ze meeneemt naar de beste weiden, ze vrij laat om te bewegen en te grazen van hun favoriete planten die natuurlijk rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Die hun dieren melken en ze verzorgen als ze ziek zijn. Die begrijpen hoe kostbaar dieren zijn voor het welzijn van de planeet, evenals voor de vreugde die in kaas ligt. Het gehele leven van een herder draait om zijn dieren met wie hij samen leeft. Zonder respect voor dieren zouden herders en de hen omringende biodiversiteit niet kunnen bestaan. En dit is iets wat we allen zouden moeten doen. Uit liefde. Uit respect. En omdat er geen andere weg is dan vooruit als we een gezonde toekomst op deze planeet wensen te verzekeren.

Denk aan de Dieren is de rode draad door alle zones en activiteiten van Cheese 2021: van de conferenties tot de Taste Workshops en de marktkramen. Tal van internationale affineurs en selecteurs hebben hun deelname aan Cheese 2021 bevestigd: ondanks de moeilijkheden gevormd door de Covid-maatregelen en dankzij de sterke wil om weer van start te gaan, is de aanwezigheid van internationale producenten in toenemende mate sterk, in het bijzonder producenten uit België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Het evenement zal nogmaals een venster openen op het thema natuurlijke kaas, geproduceerd dankzij microscopische levensvormen die elke kaas zijn eigen unieke identiteit geven. Om het panorama van natuurlijk voedsel te verbreden, wordt er in een zone van de markt van Cheese, naast kaas en zuivelproducten, ook een selectie van natuurlijke vleeswaren verwelkomt. Cheese 2021 presenteert vleeswaren die zonder nitrieten en nitraten geproduceerd worden, omdat natuurlijk voedsel niet alleen smakelijker is, maar ook beter voor onze gezondheid, bij een kleinere impact op het milieu.

De formule blijft die van de eerdere edities, ondanks een herontwerp van de ruimten van het evenement, in overeenstemming met de gezondheids- en veiligheidsmaatregelen in verband met Covid. Zoals altijd is de toegang gratis en vindt het evenement plaats op de pleinen en in de straten van het centrum van Bra.

Daar vindt u de Cheese Market, Biodiversity House, de Great Hall of Cheese, de Enoteca, de Dairy Chain tentoonstelling over de wereld van herders en veeteelt, de Street Kitchens, Craft Beer en Food Trucks, de stands van onze partners en nog veel meer.

Cheese 2021 wordt georganiseerd door de stad Bra en Slow Food. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van bedrijven die geloven in de waarden en doelstellingen van het evenement, inclusief de voornaamste Partners: BBBell, BPER Banca, Consorzio del Parmigiano Reggiano, Egea, Pastificio Di Martino, Quality Beer Academy (QBA) en Reale Mutua.

Persbureau Cheese

Slow Food [email protected]

Paola Nano (329 832 1285); Alessia Pautasso (3428641029)

De stad Bra: Elena Martini, Roberto Buffa;  0172 438278; [email protected]

 

old.slowfood.com  – www.comune.bra.cn.it

 

 

 

 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno