De tiende editie van Cheese is van gestart gegaan met de winnaars van de prijs voor het Kaas Verzet 2015

De tiende editie van Cheese, die plaatsvindt t.e.m. 21 september 2015 in Bra (Italië), is vandaag officieel van start gegaan in het bijzijn van Carlo Petrini, President van Slow Food, en de vertegenwoordigers van de lokale autoriteiten.

Tijdens de openingsceremonie werd de Prijs voor het Kaas Verzet uitgereikt, die dit jaar aan zijn vierde editie toe is. Slow Food overhandigt deze Slow Cheese Bekroning aan de herders en artisanale kaasmakers die zich verzetten tegen de moderne ‘sluiproutes’ die toegepast worden door industriële bedrijven. Zij  houden koppig vol en blijven hun kazen produceren met respect voor de natuur, traditie en smaak – zelfs als die verbetenheid hard werk, risico’s en afzondering met zich meebrengt. Hun standpunt staat vast, zoals ook het onze, om het buitengewoon erfgoed aan kennis, vaardigheid en ervaring levend en wel te houden.

Tijdens de editie van 2015 zullen de volgende kaasmakers geprijsd worden:

André Valadier, gerenommeerde producent van Laguiole (Frankrijk).

Hij is een legendarische melkveehouder in de kleine regio van Aubrac, waar André Valadier sinds de jaren ’60 verantwoordelijk is voor de heropleving van het veeras Aubrac en de kaas Tome de Laguiole, pijler van de Franse kaastraditie. Valadier is de grondlegger van de Jeune Montagne coöperatie, was voor lange tijd burgemeester van de stad Laguiole, waarnaast ook de regionale raadgever voor de Midi-Pyrénées en voorzitter van INAO’s nationale commissie voor zuivelproducten. Valadier is en blijft een belangrijk referentiepunt voor de komende generaties van Franse kaasboeren.

Guilherme “Capim” Ferreira, jonge veearts and kaasmaker in São Roque de Minas (Brazilië).

Guilherme “Capim” Ferriera (28) is geboren en getogen in São Paulo, maar heeft sinds kort zijn grootvader’s boerderij in São Roque de Minas overgenomen, waar hij nu vastberaden zijn toekomst aan het uitbouwen is. In 2011, na zijn studies in dierengeneeskunde te hebben afgerond, besloot Guilherme om de familieboerderij in handen te nemen. Sindsdien wijdt Guilherme zijn leven aan het produceren van kaas, waaronder de traditionele Serra da Canastra (aan boord van Slow Food’s Ark van de Smaak). Daarnaast besloot hij ook om een inheems veeras, Caracu genaamd, opnieuw leven in te blazen. Guilherme respecteert de tradities in alle aspecten van de werk, en toch is zijn boerderij vandaag één van de meest innovatieve van zijn land. Een deel van de boerderij is nu omgevormd tot een varkenshouderij en algauw zullen er ook educatieve activiteiten van start gaan.

Maria Jesús Jiménez Horwitzs, kaasproducent en activiste voor traditionele Spaanse kazen (Spanje).

Als kaasproducent uit Jayena, in de buurt van Granada, en voorzitter van de Red Española de Queserías de Camp y Artesanas – een vereniging van Spaanse producenten die de artisanale zuivelsector verdedigen en promoten -, vecht Maria Jesús Jiménez Horwitzs om de uitzonderlijke biodiversiteit van Spaanse kazen te beschermen. Het voortbestaan van deze kazen staat namelijk onder druk door de standaardisatie en de strikte regelgeving inzake voedingshygiëne. Maria heeft al een diploma in de farmacologie, maar heeft nu ook een Master in Voedingsveiligheid op zak om beter te kunnen discussiëren met de overheidsdiensten en autoriteiten i.v.m. de reglementaire beperkingen die het voortbestaan van de kleine artisanale kaasboeren en hun tradities in gevaar brengen.

Agitu Ideo, geitenboer van het Mòchena ras en kaasmaker, afkomstig van een pastorale gemeenschap in Ethiopië en geëmigreerd naar Trentino-Alto Adige (Italië).

Agitu Ideo (36) is afkomstig uit Ethiopië. Ze ontdekte de regio Trento (Italië) als studente, werd op slag verliefd op de streek, en besloot zich er te vestigen. Samen met haar familie van nomadische herders was ze gevlucht uit Addis Abeba, waar hun levensstijl werd bedreigd door de desastreuse gevolgen van ‘land grabbing’. Eenmaal gevestigd in Trento, begon Agitu met het fokken van geiten in Valle San Felice, in de vallei van Gresta. De Pezzata Mòchena geit is een inheems ras en wordt met uitsterven bedreigt. Op haar boerderij, La Capra Felice (“De Gelukkige Geit”), houdt Agitu zo’n 70 geiten en 50 legkippen op 11 hectare, in een gebied dat werd achtergelaten jaren geleden. Daarnaast kweekt ze ook groenten op 4000 vierkante meter, en heeft La Capra Felice een kleine melkerij en agriturismo.

Ferdinando Quarteroni, geitenboer van het Orobica ras, een Slow Food Presidium van Lombardije dat op uitsterven bedreigt staat (Italië).

Ferdinando Quarterino was een elektricien, gewend geraakt aan het leven van de stad, toen hij 20 jaar geleden besloot om zijn leven volledig om te gooien en met zijn hele hebben en houden verhuisde naar het platteland om er samen met zijn familie een nieuw avontuur te beginnen. Ferdy (Ferdinando’s bijnaam en de naam van zijn agriturismo) fokt Bruna koeien, Haflinger paarden en Orobica geiten(een Slow Food Presidium) in Lenna, in de Brembana vallei. Ferdinando produceert traditionele geitenmelk kazen, zoals roviola, matuscin en formagin. Zijn boerderij ontvangt schoolgroepen met open armen, en heeft ook een restaurant, kamers en een kleine spa.

Madeleine Hanssen, producent van de rauwmelkse Herve kaas, een Slow Food Presidium (België).

Een sterk karakter, buitengewoon praktisch en immer hardwerkend, dat zijn de eigenschappen van Madeleine Hanssen, producent van een unieke rauwmelkse kaas. Nadat ze de honderdjarige familieboerderij in de provincie van Luik overnam, begon Madeleine samen met haar man Philippe de traditionele Hervete produceren, vandaag een Slow Food Presidium.

Madeleine’s Herve is het resultaat van een jarenlange passie, maar wordt nog steeds bedreigd door de hygiene-geobsedeerde wetgeving. Deze regelgeving heeft geleid tot de sluiting van de familieboerderij van José Munnix, de laatste producent van rauwmelkse Herve afgezien van Madeleine. Artisanale producenten uit Wallonië, Madeleine inbegrepen, hebben zich verenigd om gezamenlijke strategieën te bedenken die  de kleinschalige kaasproducties moeten beschermen.

Cheese 2015 werd mogelijk gemaakt dankzij de inzet van bedrijven die geloven in de toekomst van een kwaliteitsvolle zuivelsector, waaronder de volgende officiële partners: Consorzio Parmigiano Reggiano, Lurisia, Pastificio Di Martino, Radeberger Gruppe Italia.

Cheese, het tweejaarlijkse internationale evenement dat wordt georganiseerd door de gemeente Bra (Italië) en Slow Food, vindt plaats in Bra van vrijdag 18 t.e.m. maandag 21 september 2015. Dit vierdaagse kaasfestival staat volledig in het teken van melk, in al zijn vormen, kleuren en geuren. Het evenement heeft geleid tot een internationaal netwerk van kaasmakers en zuivelproducenten, en is dit jaar aan zijn tiende editie toe.

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met het persbureau van Slow Food International: 

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected] 

Gemeente Bra : Raffaele Grillo – Elena Martini +39 0172 438278, [email protected] 

 www.slowfood.it – www.comune.bra.cn.it 

Slow Food brengt meer dan een miljoen mensen samen die gewijd zijn aan en gepassioneerd zijn door goede, eerlijke en pure voeding: chefs, jongeren, activisten, boeren, vissers, experten en academici uit meer dan 158 landen. Zij vormen een netwerk van ongeveer 100 000 Slow Food leden die gelinkt zijn aan 1500 lokale afdelingen, verspreid over de hele wereld (ook genaamd convivia) en die hun steentje bijdragen via hun lidmaatschap of via het organiseren van evenementen en campagnes. Bovendien steunt Slow Food meer dan 2000 Terra Madre voedingsgemeenschappen die op kleinschalige en duurzame wijze kwaliteitsvolle voeding produceren.

Unsubscribe  |  Disiscriviti

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno