De Slow Food Chefs Alliantie komt samen in Toscane 200 koks uit 7 landen in het teken van de bestrijding van de klimaatverandering

Zondag 15 en maandag 16 oktober heeft in Montecatini Terme, Toscane, de tweede bijeenkomst plaatsgevonden van de Slow Food Chefs Alliantie, waaraan ongeveer 200 koks uit zeven landen hebben deelgenomen (Albanië, Rusland, Italië, IJsland, België, Frankrijk, Nederland).

Dit jaar stond de bijeenkomst van de Slow Food Chefs Alliantie in het teken van de klimaatverandering en de manieren waarop koks kunnen bijdragen aan de bestrijding van dit probleem. 

Slow Food heeft een internationale campagne opgezet om projecten die klimaatverandering bestrijden te ondersteunen en de koks van de Alliantie zullen de belangrijkste promotors van deze campagne zijn.

De voedselproductie is immers het slachtoffer maar ook de initiator van de klimaatverandering en veroorzaakt 21% van de uitstoot van broeikasgassen. Hier hebben we het over voedsel geproduceerd met intensieve en geïndustrialiseerde systemen, met behulp van krachtige chemicaliën en mechanisatie, met grote hoeveelheden water, met geselecteerde dierenrassen en hoogrenderend zaaigoed. Een productiemodel dat heeft gefaald en dat de biodiversiteit van onze planeet ondermijnt. Tegen dit landbouwmodel voert Slow Food daarentegen de ondersteuning van de plaatselijke plattelandsgemeenschappen aan, gemeenschappen die op duurzame wijze produceren en een met verdwijning bedreigde kennis in stand houden.

De Slow Food Alliantie verenigt meer dan 800 koks uit 20 landen wereldwijd, die van Albanië tot Nederland, van Marokko tot Mexico, de kleine en de biodiversiteit eerbiedigende producenten ondersteunen door dagelijks in hun keukens de producten gebruiken van de Presidia, van de Ark van de smaak en plaatselijk geproduceerde “goede, schone en eerlijke” groenten, fruit en kaas.

De koks van de Alliantie vertolken dagelijks de campagnes van Slow Food: de bestrijding van de klimaatverandering, de initiatieven tegen de voedselverspilling, de GGO’s, de overmatige consumptie van vlees en de bevordering van de biodiversiteit. Maar ook: de koks van de Alliantie reizen, ontmoeten elkaar, nemen deel aan evenementen, koken samen. Zoals gedurende deze gelegenheid waar vier koks uit Albanië, Rusland, IJsland en België de avond van zondag 15 oktober samen hebben gekookt voor alle in Montecatini bijeengekomen collega’s. Terwijl er overdag een markt georganiseerd is met 50 producenten van de Italiaanse Presidia, die meer dan 500 te redden en door Slow Food beschermde producten naar het Toscaanse stadje hebben gebracht.

Als vertegenwoordiger van de Slow Food Alliantie van de Nederland koks was gastronomisch verhalenverteller Guus Thijssen van Guustronomie aanwezig.

Ga voor meer informatie over de centrale figuren van de Alliantie in de verschillende landen naar:
https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/slow-food-chefs-alliance/

Voor meer informatie:

Internationaal Persbureau Slow Food

Paola Nano, Giulia Capaldi

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food is een internationale organisatie, geworteld in de lokale gemeenschappen, die goed, schoon en eerlijk voedsel voor iedereen bevordert: goed omdat het gezond is en aangenaam vanuit organoleptisch standpunt; schoon vanwege de aandacht voor milieu en dierenwelzijn; eerlijk omdat het de personen die zich inzetten voor de productie, de transformatie en de distributie eerbiedigt. Slow Food is een uitgebreide organisatie, gevormd door meer dan 1500 lokale groepen en 2400 voedselgemeenschappen, met een leidinggevende rol voor de gehele beweging waarbij elk jaar miljoenen personen betrokken zijn. Door middel van projecten zoals de Arca del Gusto, de Presidia, de moestuinen in Afrika en met de mobilisatie van het netwerk Terra Madre, beschermt Slow Food het wereldwijde erfgoed van agrovoeding en bevordert het een milieuvriendelijke landbouw die gezondheid en plaatselijke culturen eerbiedigt.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno