De första stegen på The Road to Terra Madre

Slow Food organiserar evenemang runt om i världen i september 2022

 

Slow Food-nätverket anordnar evenemang runt om i världen för att främja god, ren och hållbar mat och för att starta vägen till Terra Madre Salone del Gusto 2022, nätverkets största internationella sammankomst, som äger rum i Turin, Italien, den 22 till 26 september . “Mer än någonsin visar evenemangen längs The Road to Terra Madre oss hur mat kan koppla samman kulturer och skapa en bro till fred”, kommenterar Paolo Di Croce, Slow Foods generalsekreterare. “De är ett steg mot en värld där vi kan träffas igen, skaka hand, dela erfarenheter och växa tillsammans och stärka Slow Food-nätverket och våra kampanjer. Den nuvarande situationen visar hur klimatförändringar, livsmedelssäkerhet och hållbarhet hänger ihop, och hur vi alla har en roll att spela för att skapa en bättre värld. Det är därför som fokus för Terra Madre Salone del Gusto är förnyelse i alla dess former: det är dags att forma en annan framtid för livsmedel”.

The Road to Terra Madre: de första händelserna i Slow Food-kalendern

Det första evenemanget i kalendern kallar ostälskare till Bodrum, Turkiet, från 7 till 10 april. Huvudpersonerna i den fjärde upplagan av Slow Cheese Bodrum är småskaliga ostproducenter från hela Anatolien, en region med ett brett utbud av ost och mejeriprodukter, med speciella gäster från Cypern och Italien. Förutom försäljningen kommer det att finnas utbildningsaktiviteter, konferenser och workshops med ostproducenter. Mer information här.  

Den 15:e upplagan av Market of Good Taste (Markt des guten Geschmacks)  i Stuttgart, från 21 till 24 april, är Slow Food Tysklands ledande mässa. Under fyra dagar kommer fokus att ligga på hållbara, lokala, hantverkslivsmedel. Nöjet i att laga mat och uppskatta andra matkulturer är grundpelarna i mässan, som presenterar högkvalitativa, hantverksmässiga bröd- och spannmålsprodukter, mejeriprodukter, frukt och grönsaker, fisk, kött, oljor, vinäger, örter och konfektyr. Mer information här.

Den 30 april firar vi World Disco Soup Day, Slow Food Youth Networks största kollektiva insats för att bekämpa matsvinn och klimatförändringar, nu i sin 6:e upplaga. Alla kan gå med i Disco Soup på olika sätt: individuellt eller med vänner, i köket eller i en offentlig lokal: målet är att öka medvetenheten kring klimatkrisen och hur våra matval kan vara en del av lösningen. Mer information här.

Dussintals evenemang planeras över hela Italien, som börjar med en serie initiativ i Rom som kallas Terra Madre Anteprima (Terra Madre Preview), från 6 till 8 maj och från 13 till 15 maj, med stöd av Lazios regionala myndighet, i samarbete med Legambiente, Arsial och Roms kommun, och med deltagande av de små kommunerna i Lazio. En av platserna kommer att vara den underbara parken Villa Borghese, som kommer att vara värd för konferenser, smakutbildningsaktiviteter och en Slow Food Earth Market med producenter från hela regionen.

Årets virtuella Slow Seed Summit kommer att äga rum 13-15 maj och kommer att innehålla tre dagars programmering och otroliga huvudtalare. Slow Seed Summit sammanför odlare, experter och aktivister för att diskutera frösuveränitet och bevarande och andra centrala ämnen inom frövärlden. Biljetter släpps till försäljning på Slow Food USA webbplatsen den 14 april. Mer information här.

Bratislava, Slovakia, är värd för Degustorium den 22 maj. Denna tredje upplaga av evenemanget animerar den historiska centrala marknaden med produkter från Ark of Taste, konferenser, workshops och middagar. Det kommer också att vara tillfället för lanseringen av Bátovce Slow Food Earth Market. Mer information här.

Vi flyttar oss sedan norrut, från 1 till 3 september, är Stockholm värd för Terra Madre Nordic, med fokus på regenerativa och hållbara livsmedelssystem. Förutom en hantverkslivsmedelsmarknad, workshops, provsmakningar och debatter om vårt framtida livsmedelssystem, kommer det även att hållas en tävling som involverar producenter för att stödja och inspirera produktutveckling och öka kännedomen om och efterfrågan på hantverkslivsmedel. Mer information här.

Sist men inte minst, Terra Madre Anatolia är det första mötet för bönder, herdar och livsmedelsproducenter från hela Turkiet, och kommer att äga rum från 2 till 11 september, för att fira rikedomen i Anatoliens biologiska mångfald. Delegater från hela Turkiet och grannländerna samlas för att diskutera god, ren och hållbar mat, med fokus på fyra basprodukter: vindruvor, oliver, ost och vete. Mer information här.

Det här är de första evenemangen som arrangeras av Slow Food-nätverket på The Road to Terra Madre. Listan uppdateras regelbundet, så håll utkik!

Terra Madre Salone del Gusto 2022

Det största och viktigaste internationella evenemanget tillägnat matpolitik, hållbart jordbruk och miljö äger rum i Turin 22-26 september och arrangeras av Slow Food, regionen Piemonte och staden Turin. Målet med evenemanget är att utforma en annan framtid för livsmedel, en framtid som tar form genom individers dagliga val, i samhällenas kollektiva ansträngningar och i både offentliga och privata institutioners politik. Klicka här för mer information.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno