Civilno društvo poziva na reformu europske poljoprivredne politike

Bruxelles 6. ožujka, 2017 – 150 europskih mreža civilnog društva koje predstavljaju grupe za ekološku i socijalnu pravdu, agro-ekološke i organske poljoprivrednike i pastire, zdravstvene skupine, organizacije za zaštitu životinja, organizacija potrošačkih prava, organizacija za razvoj i fer-trgovinu, potrošačke zadruge iz 25 zemalja danas su pozvali EU čelnike da provedu radikalnu reformu ZPP (zajedničke poljoprivredne politike) i srodnih politika.

Carlo Petrini, Predsjednik Slow Food je rekao: “Ono što je potrebno je radikalna promjena smjera u europskoj poljoprivredi, a da se to dogodi moramo promijeniti načela koja usmjeravaju ZPP. Trebamo poljoprivrednu politiku koja štiti interese malih proizvođača, koji brani bioraznolikost i sprječava uništavanje tla i drugih prirodnih resursa poljoprivredne industrije.”

Poziv dolazi prilikom susreta poljoprivrednih ministara u Bruxellesu [1] kako bi razmotrili buduće reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP), te također u svjetlu javne rasprave [2] koju je pokrenula Europska komisija o budućnosti politike. U komentaru izjave pod naslovom “Dobra hrana, dobra poljoprivreda – Sad” [3] 150 potpisnika navodi da sadašnji sustav prehrane i poljoprivrede više ne funkcionira [4], te da je hitno potrebna temeljita reforma europske slomljene poljoprivredne politike kako bi se podržao prijelaz prema sustavu prehrane i uzgoja koji podržava ispravne i raznolike prehrambene i poljoprivredne ekonomije, poštuje okoliš i dobrobit životinja, podržava zdravlje građana i javno je odgovoran.

Cijela izjava može se naći ovdje: https://old.slowfood.com/sloweurope/wp-content/uploads/statement-croatian.pdf

BILJEŠKE
[1] Vijeće poljoprivredei ribarstva, dnevni red, 6. ožujak 2017.
[2] EU Javna rasprava o “Modernizaciji i Pojednostavljivanju Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) započela 2. veljače, a otvorena je do 2. svibnja 2017.
[3] Cijela izjava: https://old.slowfood.com/sloweurope/wp-content/uploads/statement-croatian.pdf
[4] Problemi sa sustavom prehrane i poljoprivrede u Europskoj uniji:

Za daljnje informacije, molimo kontaktirajte:

Slow Food International Press Office

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food je globalna pučanska organizacija potekla koja predviđa svijet u kojem svi ljudi mogu pristupiti i uživati u hrani koja je dobra za njih, dobro za one koji je uzgajaju i dobra za našu planetu. Slow Food uključuje više od milijun aktivista, kuhara, stručnjaka, mladih, poljoprivrednika, ribara i akademika u više od 160 zemalja. Među njima, mreža oko 100.000 Slow Food članova je povezana s 1.500 lokalnih odbora širom svijeta, koji doprinose kroz članarine, događaje i kampanje koje organiziraju. Kao dio mreže, više od 2.400 Terra Madre poljoprivrednih zadruga prakticiraju malu i održivu proizvodnju kvalitetne hrane širom svijeta.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno