A Cheese 2017 olaszországi nemzetközi sajtfesztiválon indul útjára a Slow Food Central Europe projekt Az új projekt az élelmiszerek szellemi kulturális örökség részeként történő népszerűsítését tűzte ki célul

Az olaszországi Bra-ban megrendezésre kerülő Cheese 2017 fesztivál biztosítja a helyszínét az 5 Európai Uniós országból (Olaszország, Horvátország, Csehország, Magyarország és Lengyelország) érkező 11 partner részvételével megvalósuló projektindító találkozónak. Ezzel hivatalosan is útjára indul a Slow Food Central Europe elnevezésű projekt, amelyet az Európai Unió Interreg Central Europe programja támogat.

A Cheese 2017 lehetőséget biztosít a Slow Food Central Europe partnereinek, hogy megosszák a gasztronómiával, mint kulturális kifejeződési formával kapcsolatos elképzeléseiket. Napjainkban a gasztronómia leginkább a turizmus népszerűsítő eszköze, azonban ugyanakkor kiválóan szolgálhatná a fenntarthatóság és a társadalmi integráció céljait is. Ez a projekt a helyi résztvevők kapacitásának fejlesztését célozza meg annak érdekében, hogy a szellemi kulturális örökség részét képező élelmiszerek minél nagyobb értéket kapjanak mindamellett, hogy a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóságot beépítik a mindennapokba.

A városok erre tökéletes helyszínek, ahol az ilyen fajta változások sikerrel véghezvihetőek: alkalmasak arra, hogy erőteljesen befolyásolják a vállalkozói és társadalmi szereplőket, és kellően nagyok ahhoz, hogy a nemzetközi piacok csomópontjaiként szolgáljanak. A Slow Food Central Europe projekt öt városban teszteli azon innovatív, közösségi irányítású megoldásokat, amelyek a gasztronómiai örökséget népszerűsítik városi köztereken, nyilvános területeken Velencében (Olaszország), Dubrovnikban (Horvátország), Krakkóban (Lengyelország), Brünnben (Csehország), és Kecskeméten (Magyarország).

Piero Sardo, a Slow Food Alapítvány a Biodiverzitásért elnöke azt vallja: „Minden országnak meg van a maga saját kulturális identitása, amelynek szerves része a gasztronómiai öröksége. Ez az örökség magában foglalja a termékeket, a hagyományokat, a mesteremberek szaktudását, a több ezer éve letelepedett emberek jelenlétének, továbbá a helyi és más közösségek csereüzleteinek eredményét. Ez a sokszínűség megkülönböztet és gazdagít bennünket minden irányban. A közép-európai országok esetében, akik a projekt főszereplői, ez a kulturális sokféleség közös alapokon nyugszik. A projekt fő célja a különböző országok gasztronómiai termékeinek és hagyományainak, továbbá az ehhez szükséges, szaktudással rendelkező mesteremberek felkutatásában rejlik, mindamellett, hogy megőrzi és támogatja a mezőgazdasági biológiai sokféleséget.”

Az Europa Nostra tanács tagja, a Slow Food Central Europe partnerszervezeteként képviselteti magát a találkozón. Az Europa Nostra az örökségvédelmi szervezetek pán-európai szövetsége, amely a civil társadalom azon szereplőinek ad hangot, akik elszántan védik és támogatják Európa kultúráját és természeti örökségét, Európában 40 országot foglal magában, melyben 250 örökségvédelmi civil szervezetet, 150 köztestületet és magánvállalkozást, továbbá 1200 egyént képvisel.

A Slow Food Central Europe projekt partnerei a következők:

 • Slow Food
 • Velence Város Önkormányzata (Olaszország)
 • Gasztronómiai Tudományok Egyeteme (Olaszország)
 • Dubrovnik Város Városfejlesztési Ügynöksége – DURA (Horvátország)
 • Kinookus Egyesület (Horvátország)
 • Dél-Morvaország Turisztikai Hivatala – CCRJM (Csehország)
 • Slow Food Brünn (Csehország)
 • Krakkó Város Önkormányzata (Lengyelország)
 • Slow Food Polska (Lengyelország)
 • Kecskemét MJV Önkormányzata (Magyarország)
 • Kiskunsági Hagyományőrző Kézműves és Turisztikai Egyesület (Magyarország)

 

További információ:

Slow Food International Sajtóiroda

[email protected], +39 0172 419 645

Twitter: @SlowFoodPress

 

A Slow Food egy helyi kezdeményezésekből felépülő globális szervezet, amely olyan világot képzel el, amelyben minden ember hozzájut a számára megfelelő ételekhez, élvezettel fogyasztja, és amelyben a termelő boldog, hogy megtermelheti azokat, mindez pedig jó a bolygónknak is. A Slow Food 1500 helyi szervezetből és 2400 élelmiszer közösségből álló kiterjedt világszervezet. Ezek a szervezetek iránymutató szerepet töltenek be az egész mozgalomra nézve, amely évente több millió embert mozgat meg. Az olyan projekteken keresztül, mint pl. az Ízek bárkája, a Presidia és az Afrika kertjei, valamint a Terra Madre hálózat mozgósításával a Slow Food az egész világ élelmiszer- és agrárörökségét védelmezi. Támogatja továbbá az olyan mezőgazdálkodást és élelmiszergyártást, amely tiszteletben tartja a környezetet, az emberi egészséget és a helyi kultúrák sokszínűségét.

 

 • Did you learn something new from this page?
 • yesno