Cheese 2013Представяне на Балканите и ТурцияОн-лайн програма на http://cheese.slowfood.it/en/

Деветото поред Cheese 2013 ще се проведе в Бра (Пиемонт, Италия) от 20 до 23 септември. Международното биенале се организира от градската управа на Бра и Slow Food с участието на италианското Министерство на аграрната политика. Събитието, посветено на „Млякото във всичките му видове и форми” е в основата на международна мрежа от производители на сирена и занаятчии, които се събират в Бра на всеки две години за да предствят своите продукти, да се срещнат с колеги и да обсъдят старите и нови предизвикателства пред търговията, съществуващите закони и наредби и възможностите на пазара. Сред основните участници в това издание са седем балкански държави (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Република Македония, Румъния и Сърбия) и Турция, участващи в проекта ESSEDRA.

 

Основна цел на проекта ESSEDRA е да подпомогне процеса на интеграция в ЕС, като заздрави капацитета и даде глас на организациите на гражданското общество от Балканите и Търция, работещи в областта на земеделието, развитието на селските райони и качеството на храните. По този начин проекта се стреми да подобри опазването на околната среда и биоразнообразието, както и устойчивото благосъстояние на местните общности. Ще бъде подкрепено издирването и оценката на традиционни местни продукти и разясняването на европейските политики в полза на дребните производители на храни.

 

Не трябва да се пропуска и организираната на Cheese 2013, Конференция за местните сирена от региона, която ще представи автентично селските общности. Обсъжданията ще включат сирената от сурово мляко, зреещи в кожа или кори, различните саламурени сирена, разнообразните форми на кашкавала, както и киселите млека от козе, краве и овче мляко. Събитието ще завърши с дегустация на сирена от всички страни участнички.

 

Cheese е също така и образователно и културно събитие, което помага на всеки, който желае да оцени качеството и да общува с производителите на сирена и селските стопани, като се забавлява, радвайки се и откривайки вкусовете. Това издание на Cheese ще включва множество Работилници на вкусовете, където участниците ще могат да открият повече за историята и традициите на местните общности от Балканите до Швейцария, както и за племената Покот от Кения и кавказките номади.

 

Посетителите могат да получат полезна информация, да запазят своето място за различните събития и да се запознаят със списък на изложителите на http://cheese.slowfood.it, на английски и италиански.

 

Cheese 2013 се подпомага от Pastificio Garofalo, Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, Lavazza, Lurisia and Novamont.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno