Branimo goro!

Cheese 2015 – glasovi in proizvodi protagonistov iz visokogorja iz celega sveta

Sirarji, pastirji, kmetji in proizvajalci, ki živijo in delajo vsak dan nad gorami se soočajo z zelo kritično situacijo. V zadnjih šestdesetih letih industrijski razvoj in urbanizacija
izseli postopno gore po vsem svetu
in mnoge dejavnosti, povezane s tradicionalno proizvodnjo sira so izginile. Ovire, se soočajo gorske skupnosti vsak dan, so mnoge: morfološke, regulativne in socialna.

Še, gore so še vedno doma na izrednem bogastvu ekosistemov, rastlinskih sort, živalskih pasem, kultur in produkcije. Živali krmljene na pašnikih bogato biotsko raznovrstnost, priložnost za preoblikovanje sveže surovo mleko, sezonsko selitev živaliTransumanza (Sezonska migracija na poletno pašo) in uporaba tradicionalnih tehnik, so dejavniki, ki določajo kakovost gorskih sirov.

Slow Food dela, za dolgo časa, skupaj z sirarja (casaro) in pastirjev, ki se upirajo, in Cheese 2015 je priložnost za predstavitev te dejavnosti.,

Planinska Presidia branijo podeželskih dejavnosti, ki – Proizvodnja meda, kruha, zelišč in vina – in so ohranjeni siri, žitarice, narezke, ki so bili namenjeni, da izgine, ohranjanjem in posredovanjem starodavne prakse, ohranjanjem pašnikov (tudi najvišje, na 2000-2500 metrih)
da ni bi lahko postali divji.

Planinska Presidia – Italija ki bodo prisotni na Cheese 2015: Bitto storico, Macagn, Burro a latte crudo dell’alto Elvo (maslo iz surovega mleka visokega ELVO), Casòlet della val di Sole, Rabbi e Pejo, Puzzone di Moena in Mieli di alta montagna (visogorski med).

Presidium sirov iz ovčjega mleka (ovce Karakachan) – Bolgarija, zeleni sir iz Tchermi Vit in Transilvanije, v Romuniji Branza de burduf, proizveden na pobočjih gore Bucegi, med najvišjimi v Karpatih. Tam bodo kozji sir Rove Brousse iz Francije, Alpska Presidia Vacherin, Emmentaler  in Sbrinz iz Švice. Iz Poljske, Oscypek gore Tatra, kjer živi ljudstvo batza, posebna pastoralna civilizacija.

Tam bo tudi Alpski Sir – Mavrovo Reka, iz Makedonije, vključno Kashkaval – sharplaninska ovčji sir  in Bieno sirenje. Iz  Turčije, Türkmen saçak in Kars gravyeri, grozi izumrtje zaradi vse bolj razširjene mehanizacije procesa sirarstva, upad populacij avtohtonih vrst goveda in strogi predpisi Evropske unije.

V štirih dneh po dogodku, ti in drugi proizvajalci pripovedujejo svoje zgodbe in bodo razpravljali o izzivih, ki jih čakajo. Na konferenci “Zgodbe planinske: proizvodi in projekti za oživitev zemljišča ” drugo”’ (Mountain Stories: Products and Projects for Relaunching Higher Lands), bo govoril o orodjih za zaščito pastirjev, sirarn in kmete, ki se odločijo, da ostanejo v gorah in spodbujati delo novih generacij, da vlagajo v prihodnje na teh ozemljih.

Nedavni trendi v doseljevanja gore z novimi generacijami so res tako plašne kot pomembna.
Primer bodo ponudili Presidio Bitto (Lombardia, Italija), kjer je najmlajši proizvajalec stara 18 let in njezini kolegi 20, 30, 35 let: eno generacijo, ki je prevzel mesto očetov.

Tam se bodo zgodbe proizvajalcev, ki so se odločili, da se vrnete na izdelavo lastne encime, nasprotujejo kemične in homologacije. Zgodbe o odpornosti proti strogi zakoni in super-higieniki, kot v Bolgariji, kjer so proizvajalci Zeleni Sir Tcherni Vít se borijo za ohranitev produktivnih starodavno prakso ogroženi od stroge interpretacije zakonov.

V laboratoriju Sirov čezmejni: vzhodno od Alp (Border Cheeses East of the Alps),
bomo primerjati nekaj krepostne produkcije, ki krepijo gorskega gospodarstva in ohranitev aktivne alpskih območij. Okusite proizvode čezmejnih območjih severozahodne Italije, iz Avstrije in iz Slovenije: Formadi frant – Friuli Venezia Giulia, Graukäse Dolina Aurina v Trentino Alto Adige in Morlacco Grappa di malga – Veneto, Presidia Slow Food Italija; Tolminc Dolina Soca-Isonzo v Sloveniji, in Bergkäse (Dobesedno gorski sir od Bregenz), proizveden v Avstriji.

Ti siri pokažejo da dobavne verige z živili, če postavi v središče strateškega načrta, morda najbolj učinkovit  način za povečanje  regijo z razvojem lokalnega gospodarstva.

Ker še vedno ni politična strategija povezana z ogromnim potencialom, vsebovane v gorah?

Razdalja politiki iz gore in odsotnosti pomočjo ukrep, ki so prispevali k marginalizaciji in razvrednotenje teh zemljiščih, ki so vse bolj krhka.

V – Kaj pakt za prihodnost pašnikov? (What Kind of Agreements Can Help the Future of Pastures?), vprašamo, kako bi se Alpe brez pašnikov. Se bo soočila nekatera vprašanja v zvezi s pravico do zemljišč in težave pri dostopu do dražbe javnih pašnikov. Župani, kmetje in politiki skupaj, da bi razpravljali o hipotezi morebitnega dogovora med institucijami, ozemlji in planšarjev za premagovanje ovir in premislek zemljišča kot priložnost in ne kot problem treba rešiti.

Trg – Biotska raznovrstnost (Biodiversity Piazza)  bo gostil sirov, medu, zelenjava, stročnice, gomolje, sadje, zelišča in druge proizvode, gojene ali požeta v višavju po vsem svetu, od Andov do Kavkaza, preko Pirenejev, Alp in Apeninov. Kuhinja, ustanovljena na trgu bo prav tako ponujajo priložnost, da preizkusite, vsak dan, nekaj specialitete, povezane z gorskih tradicij in pripravljeni s kuharji od Slow Food.

Cheese je mogoče zahvaljujoč prizadevanjem podjetja, ki verjamejo v prihodnosti mlečnega sektorja slišnosti, in lahko vključujejo tudi uradni partneri (Official Partner): Consorzio Parmigiano Reggiano, Lurisia, Pastificio Di Martino, Radeberger Gruppe Italia.

Cheese je bienalni mednarodni dogodek, ki ga organizira Slow Food in mesto Bra. Dogodek, posvečen oblik mleka, ki je zdaj v svoji deseti izdaji, je povod za mednarodne mreže sirarjev in obrtnikov.

Za dodatne informacije se obrnite Tiskovni urad Slow Food International:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Mesto Bra: Raffaele Grillo – Elena Martini +39 0172 438278, [email protected]

www.slowfood.it     –    www.comune.bra.cn.it

Slow Food vključuje milijone ljudi, ki sledijo filozofiji hrane ”dobro, čisto in pošteno”; mreža  kuharji, strokovnjaki, mladimi, proizvajalci, ribiči in akademikov v več kot 150 državah. Med njimi 100.000 članov v 1500 lokalnih skupin, ki prispevajo k financiranju združenja prek registracijske pristojbine in sodelujejo v številnih prireditvah na ozemlju. Delničarjem plus 2.000 prehranskih skupnostih Terra Madre, ki se ukvarjajo s proizvodnjo hrane in trajnostno majhnem obsegu.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno