Autohtono gastronomsko nasljeđe osnaženo zahvaljujući projektu EU-a pod vodstvom Slow Food-a

Hrvatska, Češka Republika, Mađarska, Italija i Poljska provodit će aktivnosti u okviru EU projekta, „Slow Food Central Europe“.

EU projekt Slow Food Central Europe* službeno će biti predstavljen novinarima na konferenciji koja će se održati 22. rujna u Torinu (Italija) za vrijeme događaja Terra Madre Salone del Gusto. U projekt su uključeni gradovi  Krakow (Poljska), Dubrovnik (Hrvatska), Kecskemét (Mađarska), Venecija (Italija) i Brno (Češka Republika).

U ovoj fazi svaki će grad isprobati inovativna rješenja usmjerena na lokalnu zajednicu i to pokretanjem pilot projekata u svrhu promicanja gastronomskog nasljeđa u javnim prostorima. Riječ je konkretnim akcijama u okviru Slow Food filozofije s ciljem osnaživanja određenih obilježja lokalne gastronomije, njezinih korijena i kulturnog nasljeđa.

Slijedi opis svakog od projekata:

POLJSKA – „Kulinarski Krakow. Nasljeđe na tanjuru“

Projektom se kroz nasljeđe hrane i gastronomije stvaraju nove turističke destinacije, s ciljem diversifikacije turističke ponude grada i poticanja na otkrivanje njegovih novih dijelova. Osim turista ciljana skupina projekta su i građani Krakowa u potrazi za „boljim, čišćim i pravednijim“ načinima življenja unutar grada. U sklopu projekta iskoristit će se    različite, posebno povijesne četvrti Krakowa, ali i ostali dijelovi za koje je utvrđeno da su zanimljivi s gledišta gastronomskog nasljeđa (npr. tradicionalne tržnice hranom), kako prigradska tako i gradska područja. Činjenica da je Krakow Europska prijestolnica gastronomske kulture za 2019. dati će projektu daljnji poticaj. Pored toga, za vrijeme održavanja Terra Madre Salone del Gusto, u  Terra Madre kuhinji bit će pripremljena kulinarska prezentacija gastronomskog nasljeđa Krakowa.

Cilj je ovog projekta razviti priče i pripovijesti ukorijenjene u gastronomskog nasljeđu.  U provođenju projekta koristit će se različiti alati koji uključuju:

 • web stranicu, vodič kroz gastronomsko nasljeđe Krakowa;
 • lokalni vodič za odgovornu potrošnju;
 • Krakowska verzija aplikacije Slow Planet app;
 • Pokretanje Slow District Alliancea.

ČEŠKA REPUBLIKA– Okusite raznolikost Južne Moravske

Ideja je projekta podići svjesnost učenika, nastavnika i šire javnosti u Brnu o važnosti gastronomskog nasljeđa na teritoriju Južne Moravske: cilj je povećati njihovo uvažavanje kulturološkog i društvenog aspekta lokalne hrane te povećati uključenost lokalnih poljoprivrednika i obrtnika u lokalno gospodarstvo. Ovo će se provoditi korištenjem različitih alata:

 • Slow Food edukacijski paket „To the Origins of Taste“ koji pruža edukacijske alate za nastavnike. Paket uključuje osjetilne tečajeve i radionice kušanja;
 • Praktične radionice za djecu i javnost kako bi se prezentiralo i podučavalo lokalno tradicijsko kuhanje te tehnike pripreme i konzerviranja hrane. Cilj je okupiti poljoprivrednike, kuhare i potrošače kako bi se zajedno slavio užitak pripremanja lokalne, svježe, sezonske hrane;
 • Dječja poljoprivredna tržnica, stvarna tržnica osmišljena kako bi se učenicima pružila mogućnost da se u potpunosti uključe u jedan uzbudljiv, poduzetnički projekt. Učenici će organizirati tržnicu i sami voditi svoje štandove, prodavati proizvode koje su sami uzgojili ili pripremili te će pozvati lokalne proizvođače da prodaju svoju robu. Članovi lokalne zajednice bit će dobrodošli na tržnicu na kojoj će moći razgledavati i kupovati svježe lokalne proizvode. Tržnica će biti otvorena početkom listopada 2019. u Brnu;
 • Kuharica „Okusite godišnje doba“ koja sadržava različite recepte tipične za Brno i regiju Južne Moravske, a koja će biti podijeljena za profesionalno korištenje u gastronomiji i školskim kuhinjama. Kuharica će sadržavati slike, popis sastojaka i tehnike pripreme te će biti dostupna i na internetu tako da će je moći koristiti svaki kuhar.
 • Online katalog poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika proizvođača koji se bave proizvodnjom zdrave, čiste i pravedne hrane na teritoriju Južne Moravske. Odabrane će proizvode koristiti kuhari iz javnog sektora ugostiteljstva u pripremi zdravih i ukusnih obroka, a na taj način će se pružiti podrška očuvanju gastronomskog nasljeđa regije Južne Moravske.
 • Degustacijska izložba sezonske i lokalne hrane održat će se u suradnji sa sveučilištem Mendel University Brno i Fakultetom za hortikulturu. U sklopu izložbe održavat će se degustacije, studentske prezentacije i radionice kuhanja, a tijekom radnih dana izložbu će posjećivati učenici, a vikendom šira javnost.

MAĐARSKA – Okusi i gastronomsko iskustvo na Zelenoj tržnici u Kecskemétu

Zelena tržnica Kecskeméta  važan je javni prostor gdje su u velikom broju prisutni poljoprivrednici i lokalni proizvođači iz regije. Ovim se projektom želi skrenuti pozornost ljudi  na važnost dugotrajnih i tradicijskih vrijednosti, na važnost konzumiranja lokalnih proizvoda visoke kvalitete te na izbjegavanje kupnje genetski modificiranih uvoznih proizvoda kao i onih koji su štetni za zdravlje i prirodu. Cilj projekta povećati je broj kupaca na tržnici kako bi lokalni proizvođači i njihovi proizvodi dobili što veću podršku i uvažavanje. Ovo će se provoditi korištenjem različitih alata poput:

 • Obiteljskih događanja na tržnici gdje će proizvođači kuhati i organizirati degustacije;
 • Profesionalnih seminara za učenike kako bi se povećala svjesnost o važnosti zdrave prehrane i sezonske hrane koja se lokalno proizvodi uz primjerke voća i povrća s tržnice;
 • Programa kuhanja s učenicima Srednje strukovne škole za turizam i ugostiteljstvo Széchenyi István;
 • Degustacija za djecu iz dječjih vrtića uz prezentaciju lokalne hrane i folklornih društvenih igara (o biljkama i životinjama). Preko djece može se utjecati na stav roditelja;
 • Ljetnih kampova za djecu u organizaciji tržnice gdje se djeci mogu prezentirati proizvodi koji se na tržnici prodaju, a proizvode se lokalno.

HRVATSKA – HRANITELJI GRADOVA

Projekt se sastoji u organiziranju multimedijalne izložbe posvećene gastronomskom i kulturnom nasljeđu dubrovačkog kraja (teritorij bivše Dubrovačke Republike). Cilj je ove izložbe skrenuti pozornost šire javnosti na ogromno kulturno blago koje se ne vrednuje dovoljno te je gotovo nestalo. Izložba će biti organizirana uz pomoć različitih alata:

 • Video intervjui s odabranim lokalnim poljoprivrednicima i proizvođačima koji još uvijek slijede tradicijske načine proizvodnje;
 • Degustacija nekih od proizvoda i jela koje sugovornici spominju u intervjuima;
 • Analiza pisanih dokumenata, znanstvenih i popularnih radova, razgovora s lokalnim stručnjacima za gastronomsko-kulturno nasljeđe kako bi se povijesno prikazala situacija kroz stoljeća;
 • Stvaranje infrastrukture kojom će se podupirati tradicionalna proizvodnja hrane, promocija hrane i plasman na tržište (distribucija) na lokalnoj razini.

ITALIJA – Venecijanski APPetit: okus i nasljeđe Lagune.

Cilj je ovog projekta vrednovanje i očuvanje gastro-kulturnog nasljeđa Lagune otvaranjem opsežnih ruta namijenjenih stanovnicima, studentima te turistima, a koje će biti usmjerene na specifičnosti venecijanskih proizvoda i kuhinje. Ovo će se provoditi korištenjem različitih alata:

 • Dva puta otkrivanja koji će biti definirani na otocima S. Erasmo i Pellestrina;
 • Tri znaka koja će biti postavljena na svakom otoku kako bi se predstavile rute otkrivanja;
 • Deset informativnih ploča koje će biti postavljene u središnjim područjima, a sadržavat će opis lokalnih proizvoda i gastronomije;
 • Mobilna aplikacija koja će biti osmišljena za virtualne tematske puteve.

*Projekt EU-a “SLOW FOOD – CE: Culture, Heritage, Identity and Food” financira se od strane Programa EU-a  Interreg Central Europe, kojim se podupire suradnja između regija Srednje Europe. Projekt traje 3 godine – od 1. lipnja 2017. do 31. svibnja 2020. Namjera je projekta uključiti javne i privatne aktere iz 5 gradova Srednje Europe (Venecija, Dubrovnik, Brno, Krakow i Kecskemét) kako bi izgradili i međusobno podijelili zajedničku metodologiju za utvrđivanje resursa nematerijalne kulturne baštine vezane za hranu te razvili model kojim bi se mogla zaštiti i poboljšati tradicijska hrana i njezina proizvodnja.

Za više informacija molimo kontaktirajte:

Slow Food međunarodni ured za medije

[email protected], +39 0172 419 645

Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food egy helyi kezdeményezésekből felépülő globális szervezet, amely olyan világot képzel el, amelyben minden ember hozzájut a számára megfelelő ételekhez, élvezettel fogyasztja, és amelyben a termelő boldog, hogy megtermelheti azokat, mindez pedig jó a bolygónknak i s.

 • Did you learn something new from this page?
 • yesno