Agricultura noastră are nevoie de o cură de detoxifiere!

Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa

Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de decizie politică să asculte apelurile noastre pentru un obiectiv european ambițios, de reducere a utilizării pesticidelor cu 80% până la finalul anului 2030 și de eliminare treptată completă până la finalul anului 2035, precum și de sprijinire a fermierilor în adoptarea, de către aceștia, a metodelor de agricultură ecologică.

Pe parcursul lunii octombrie, Slow Food a participat la Zilele Europene de Acțiune 2022 pentru „Good Food Good Farming” (hrană bună, agricultură bună), ce au fost dedicate sporirii gradului de conștientizare cu privire la pesticide: mai multe grupuri locale Slow Food s-au alăturat altor organizații europene și au organizat evenimente în toată Europa, din Franța și Olanda până în Croația și Grecia, pentru a promova agrobiodiversitatea și pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la necesitatea de a trece la o agricultură fără pesticide.

Marta Messa, Secretar General al Slow Food, declară: „În timp ce sunt mulți cei care încearcă să zădărnicească orice încercare de a demara o tranziție de la pesticidele de sinteză, comunitățile de pe teren se organizează și demonstrează modalități concrete de a produce alimente, într-un mod care respectă natura. Este timpul ca factorii de decizie politică europeni și naționali să ne asculte și să ia măsuri îndrăznețe!”

Iată o recapitulare a celor mai importante acțiuni:

  • România

Pe 14 octombrie, Slow Food Turda a organizat evenimentul Disco Soup (o acțiune concepută sub formă de petrecere, pe parcursul căreia produsele alimentare irosite sunt transformate într-o gustoasă supă). Acțiunea a fost dedicată tinerilor din Cluj pentru a sărbători Ziua Mondială a Alimentației și a invitat producătorii, consumatorii și factorii de decizie locali să facă schimb de informații privind pericolele pe care le prezintă pesticidele și alternativele pe care le au la dispoziție fermierii.

  • Franța

Pe 16 octombrie a fost organizată o întrunire, de către un grup de viticultori ce participă la inițiativa „DEPHY” în Côte Chalonnaise, zonă viticolă din regiunea Bourgogne , asociație printre membrii căreia se numără mulți producători francezi Slow Food. Inițiativa DEPHY își propune să dezvolte și să testeze metode de reducere a utilizării inputurilor sintetice.  Au avut loc schimburi de opinii cu privire la modul în care viticultorii pot reduce utilizarea pesticidelor și pot dezvolta tehnici de agricultură ecologică, în producția de vinuri.

  • Germania

Rețeaua de tineret Slow Food din Hamburg a organizat o vizită pentru publicul larg, la ferma ecologică Gut Wilkenshoff. Scopul vizitei a fost de a spori gradul de conștientizare cu privire la agricultura ecologică fără pesticide, la prețurile echitabile pentru micii fermieri și la plăcerea de a planta și de a mânca produse locale și de sezon.

  • Olanda

Slow Food Olanda va organiza o demonstrație pe data de 5 noiembrie, cu scopul de a-și prezenta oficial cele 8 recomandări politice pentru politici alimentare locale sustenabile, înainte de alegerile provinciale care vor avea loc la începutul anului 2023. Slow Food Olanda face apel la toate partidele să devină mai ambițioase atunci când vine vorba de tema hranei și îndeamnă toate autoritățile municipale să joace un rol mai important în asigurarea unei alimentații sănătoase, durabile și locale pentru toți, precum și pentru redarea vizibilității alimentelor în toate orașele.

  • Croația

În Istria, rețeaua a optat pentru o abordare educațională și a organizat ateliere de lucru privind metodele agriculturii ecologice, pentru a evita utilizarea pesticidelor: soluții de permacultură, eco-compostare, soiuri locale, grădinărit durabil etc. Copiii au fost invitați să descopere și să planteze soiuri indigene.

  • Suedia

Comunitățile Slow Food s-au alăturat grupului „Vineri pentru viitorul Stockholm” și au organizat, pe 21 octombrie, un protest în fața Parlamentului suedez, cerând mai puține pesticide în agricultură și sprijin pentru fermieri în tranziția lor către o agricultură ecologică, protest ce a fost urmat de un picnic cu alimente produse în mod regional și sustenabil, precum și de schimburi cu trecătorii, în scopul sporirii gradului de conștientizare cu privire la pesticide, polenizatori și cererile lor pentru un nou sistem alimentar.

 

Luna Good Food Good Farming (hrană bună, agricultură bună) și-a atins apogeul cu un protest desfășurat în Bruxelles în fața Parlamentului European, pe 27 octombrie, unde numeroase organizații s-au reunit pentru a solicita UE să mențină obiective stricte de reducere a pesticidelor, în regulamentul său privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR). Pesticidele sunt o cauză majoră a pierderii biodiversității și un risc pentru sănătatea oamenilor, în special a celor care lucrează și locuiesc în jurul fermelor, după cum demonstrează un raport recent lansat de alianța Good Food Good Farming, în cadrul căreia Slow Food face parte din Comitetul Director.

Raportul „Pesticide CheckUp” (Control pesticide) este o acțiune științifică civică, în cadrul căreia 300 de persoane din întreaga Europa au trimis mostre de păr pentru a fi testate în laborator, pentru 30 de pesticide diferite autorizate în prezent în UE. S-a constatat că reziduuri de pesticide au fost găsite în părul a aproape o treime din persoanele testate (29%; 87 din cei 300 de participanți). De asemenea, aceste descoperiri sugerează că reziduurile de pesticide pot fi detectate mai frecvent în părul fermierilor și al lucrătorilor în agricultură (43,5%), dovedind faptul că lucrătorii în agricultură sunt cei mai expuși la pesticide și, prin urmare, cei mai vulnerabili în fața pericolelor pentru sănătate.

Spre deosebire de ceea ce corporațiile agro-alimentare vor să ne facă să credem, alternativele la monoculturile intensive, poluante și consumatoare de pesticide există și chiar funcționează foarte bine. În momentul de față, sistemul agricol prezintă numeroase amenințări pentru sănătatea cetățenilor europeni, care intră în contact cu substanțe chimice chiar și fără să vrea și, mai ales, fără să fi optat pentru așa ceva. Acest lucru este inacceptabil, iar mulți cetățeni europeni doresc ca acest lucru să se schimbe, după cum o arată în mod clar cei 1,05 milioane de cetățeni europeni care au semnat Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) „Salvați albinele și fermierii”, care a fost validată oficial de Comisia Europeană la începutul acestei luni.

La data de 26 octombrie, comisarul Kyriakides responsabil cu sănătatea și siguranța alimentară, a declaratsituația cauzată de invazia Ucrainei și criza COVID nu reprezintă motive pentru a amâna tranziția către sisteme alimentare durabile – ba dimpotrivă, ar trebui să o accelerăm. Slow Food nu poate decât să își exprime acordul și face apel la toți factorii de decizie europeni să se angajeze în favoarea strategiei „De la fermă la masă” și să ia măsuri îndrăznețe pentru a limita cât mai mult cu putință utilizarea pesticidelor, începând cu eliminarea utilizării lor preventive, în agricultură, dar și în grădinărit și silvicultură.

Practicile de combatere integrată a dăunătorilor trebuie să devină obligatorii pentru agricultori, iar politicile UE trebuie să sprijine tranziția către agricultura ecologică și să încurajeze sistemele de gestionare a fermelor care au ca scop restabilirea simbiozei dintre natură și agricultură.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno