A Slow Food Festival – Central Europe decemberben elviszi Krakkóba a Terra Madre közösségeket

A Slow Food FestivalCentral Europe (Slow Food Fesztivál – Közép Európa) rendezvényt 2015. december 12-én és 13-án 10:00 és 18:00 között fogják megtartani Krakkóban (Lengyelország), az ICE Krakow Congress Center (ICE Krakow Kongresszusi Központban), a Slow Food Poland (Slow Food Lengyelország) és a Krakow Festival Office (Krakow Fesztiváliroda) szervezésében.

Az eseményen a Slow Food és a Terra Madre hálózat közel 200 mezőgazdasági termelője és élelmiszergyártója, valamint az élelmiszeripar világának közép-európai szakértői és tapasztalt szakemberei fognak részt venni. Küldöttek érkeznek majd Örményországból, a Balti országokból, Fehéroroszországból, Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Grúziából, Magyarországról, Moldovából, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából, Ukrajnából, Ausztriából, Németországból és Olaszországból.

A rendezvényen a Slow Food Presidia számos terméke jelen lesz: ezek olyan projektek, amelyek keretében közvetlenül a kisipari élelmiszertermelőkkel dolgoznak együtt. Ilyen például a magyarországi Mangalica sausage (mangalica kolbász), amelyet a magyar mangalicatenyésztők egyike fog bemutatni. A romániai Bucegi Mountain Branza de Burduf sajtot, valamint a lengyelországi Oscypek sajtot szintén a közvetlen termelők fogják bemutatni.

A Slow Food Fesztivál program továbbá 30 kóstoló- és kulináris workshopot, tematikus vitákat és bemutatókat is magában foglal, amelyeken ismert szakmabeliek is részt vesznek. A Slow Food hálózat képviseletében Ursula Hudson, a Slow Food Germany (Németország) elnöke, Wille-Baumkauff Márta, a Slow Food Tokaj igazgatója (Magyarország), valamint Phillip Braun, a Slow Food Linz (Ausztria) vezetője vesznek részt a rendezvényen. Ők a fesztiválhoz szombaton, december 12-én 11:00-kor csatlakoznak az ICE Kraków Congress Center, hogy részt vegyenek a közép-európai mezőgazdaság lehetőségeiről és kihívásairól szóló megbeszélésen.

Péntektől, december 11-től kezdve a fesztivál egész hétvégéjén keresztül 15 tematikus vacsorát tartanak Krakkó különböző éttermeiben, klubjaiban és bárjaiban, ahol az ételeket a Slow Food Lengyelország által ajánlott, ismert lengyel szakácsok készítik el. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy első kézből tapasztalják meg, hogy a Lengyelország és más közép-európai országok „Ark of Taste” (az ízek bárkája) listán szereplő termékeiből hogyan lehet ízletes, egészséges ételeket készíteni. Gyerekeknek is szervezünk workshopokat, amelyeket úgy alakítunk ki, hogy bemutathassuk a fiatalabb generációknak a közép-európai termények gazdag és változatos világát. A rendezvény keretén belül többféle módon fedezhetik fel a térség gazdag kultúráját: koncertek, színházi előadások és kulináris filmvetítések formájában.

A rendezvényen részt vesz a Slow Wine vinotheque (Slow Wine vinotéka) is, amely ízelítőt ad a Slow Wine Guide (Slow Wine Guideban) szereplő több mint 250 olasz borból. Ezen kívül örmény, bolgár, cseh, magyar és grúz termelők boraival is megismerkedhetnek. És hogy teljes legyen a kép, egy verseny keretében kiválasztjuk a közép-európai borok közül a best St. Martin’s wine (legjobb Márton-napi bort), valamint szombaton és vasárnap is több workshopot tartunk az A és B csarnokban Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis szőlőbirtok, Magyarország), Wille-Baumkauff Márta (Pendits szőlőbirtokok, Magyarország), valamint a Livia Girboiu szőlőskertjek (Románia), a Selvapiana Chianti Rufina szőlőbirtok (Olaszország) és a Fornacelle Bolgheri szőlőbirtokok (Olaszország) borainak részvételével.

További információkat a rendezvény honlapján talál: http://terramadre.pl/

A Slow Food Festival – Central Europe 2015 rendezvény hálásan köszöni Krakkó város támogatását. A rendezvény helyszíne az ICE Kraków Congress Center, de a folytatásnak éjszaka a város történelmi központja ad otthont. Krakkó számos gasztronómiai esemény fiatal, dinamikus gyűjtőpontja, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy a Slow Food Festival – Central Europe házigazdája legyen.

For further information, please contact the Slow Food International Press Office:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food involves over a million of people dedicated to and passionate about good, clean and fair food. This includes chefs, youth, activists, farmers, fishers, experts and academics in over 158 countries; a network of around 100,000 Slow Food members linked to 1,500 local chapters worldwide (known as convivia), contributing through their membership fee, as well as the events and campaigns they organize; and over 2,500 Terra Madre food communities who practice small-scale and sustainable production of quality food around the world.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno