Тера Мадре во светот

Од Македонија до Уганда, шест месеци настани за разновидност на храната низ целиот свет

Посети на фарми, конференции, едукативни активности, дегустации и многу повеќе. Светот на Слоу Фуд делува на секој континент, организирајќи настани онаму каде што тоа го дозволуваат здравствените и безбедносните услови, со цел зајакнување на меѓународната заедница на одржливи производители на храна и внимателни потрошувачи. Ова е движење што благодарение на начинот на користење на природните ресурси и донесувањето одлуки за купување, поседува финансиски средства за да помогне во решавањето на најголемите кризи што ги доживува светот во моментов.

На 16 октомври, во Македонија, Конзорциумот Слоу Фуд Водно ќе го организира првиот Фестивал на филм за храна во Скопје, со покровителство на локалната самоуправа и ФАО. Фестивалот ќе се фокусира на локалните производители, нивната улога во заедницата, како и капацитетот на институциите да ги поддржат како чувари на традицијата и биодиверзитетот.

Подолу се дадени неколку примери на настани во физичката и дигиталната програма што конечно ќе ни овозможат самите да видиме дека Тера Мадре е насекаде, секој ден.

Почнуваме на 8 октомври во Обединетото Кралство со Тера Мадре Фринџ: петдневни виртуелни настани фокусирани на одговорот од британскиот бизнис со ресторани и синџирот на снабдување со храна на Ковид-19, одржливото одгледување школки, плус посети на фарми и проекции на филмови како што е документарниот филм Кога доматите го сретнаа Вагнер (Грција, 2019 г.). Готвачите ќе организираат настани за готвење во емисии и дебати за угостителството и нивната улога во едукацијата на пошироката јавност. Исто така, ќе има и домашни дегустации на шкотските производи Ark of Taste, британска шаркутерија, млечни специјалитети, јаболковини и многу други прехранбени производи.

Слоу Фуд Германија исто така ја започнува својата програма Тера Мадре на 8 октомври со тркалезна маса и флеш моб од фотографии за биокултурна разновидност и начинот на кој европските институции може да го користат финансирањето од ЕУ (почнувајќи со ЗЗП) со цел одржување на оваа разновидност. Шесте месеци на Тера Мадре промовираат настани што се организираат околу три теми: размислување, дегустација и промена на светот. Месецот ноември ќе биде посветен на биодиверзитетот, со работилници и дегустации што ги истражуваат производите Ark of Taste.

Во Куба има настани организирани од заедницата Пласига Слоу Фуд како дел од агроеколошкиот фестивал Finca la China во Хавана. Во среда, 7 октомври, тие ќе организираат пазар со производи на фармата, вклучувајќи овошје и зеленчук од Ark of Taste, плус едукативни активности за здрава храна, агроекологија и гастрономија. Во четврток, 8 октомври, конференција на експерти ќе се фокусира на темата храна и здравје, особено во врска со прехранбените навики на Кубанците, хигиената и чувањето на храната.

Тера Мадре Филипини стартува шестмесечна програма со настани што започнуваат на 13 октомври. Ќе има десетици физички и дигитални состаноци фокусирани на суверенитетот на храната, регенеративното земјоделство и потребата за поддршка на локалните заедници. Особено ќе бидат опфатени најсиромашните заедници во големите градови чиј пристап до храната се влошил за време на кризата во последните неколку месеци. Тие ќе добијат обука како да препознаваат локални производи и да ги користат за да направат здрави, вкусни јадења.

Земјоделците, активистите, рибарите-занаетчии, производителите на сирење, пчеларите, киломболите (потомци и членови на заедниците на поранешни робови), домородното население, новинарите и готвачите кои се комбинираат за да ја формираат одличната мрежа на Слоу Фуд во Бразил, го организираат третото издание на Тера Мадре Бразил од 17 до 22 ноември. Нивните три главни теми ќе бидат прехранбената култура и биодиверзитетот, едукацијата и безбедноста на храната, особено во училиштата, како и политичкото влијание и мобилизацијата на граѓанското општество. Едукативните активности вклучуваат детски работилници и дегустации со водич. Настанот вклучува готвачи чија работа ја покажува важноста на бразилските екосистеми и претставниците на руралните заедници посветени на заштитата на производите Ark of Taste. Тера Мадре Бразил исто така ќе вклучува сеопфатна уметничка и културна програма, со проекции на филмови и документарци, дебати, културни настани, интерактивна мапа на заедниците на Слоу Фуд, семејни фарми и географски индикации, како и инсталација што го прикажува светот на маниоката и производството од нејзиното брашно.

Заштитата на биодиверзитетот значи консолидирање на безбедноста на храната и заштита на суверенитетот на храната: за таа цел, Food Wise 2020 се организира во Уганда на 27 ноември. Ова е можност да се промовира прехранбената култура, да се слават малите производители коишто работат за добра, чиста и фер храна и, се разбира, да се размисли за тесната врска помеѓу нашата храна и климата. Гостите ќе го истражуваат наследството на традиционална храна на многу начини: од кујната Тера Мадре до дегустации, од предавања до дебати и работилници на кои ќе можат со свои очи да видат како храната патува од фармата до виљушката.

Голем број настани ширум светот ги слават проектите на Слоу Фуд: темата на биодиверзитетот е во прв план со Ark of Taste, Слоу Фуд Президиуми и Здружението на готвачи на Слоу Фуд, па нема да недостасуваат активности посветени на синџирите за снабдување со пазарите на земјоделци, Earth Markets, како и едукација за вкусовите преку училишните градини.

Во Србија, на 3 и 4 октомври, Деновите на црвената ранка ќе ги слават сливите што се користат за да ја направат локалната грапа, ракијата Гледиќ, Президиумот на Слоу Фуд. Производителите и агрономите се поканети на дводневниот настан да ја проучат оваа и другите сорти наследство, да го насочат вниманието кон опстанокот на малите семејни фарми и да го заштитат биодиверзитетот, како и да го намалат влијанието на системите за храна врз климата.

Во Полска, работите почнуваат на 8 октомври со Слоу Фуд Мастерклас Динер во Краков, прва во серијата што ја организира конвивиумот за да се прошири веста за Ark of Taste и Здружението на готвачите на национално ниво. Заедницата за промоција на кулинарското наследство на Слоу Фуд од централата во Полска ќе организира патувачка дегустација на која учесниците ќе ги истражуваат производите Ark of Taste во јадењата на бројни ресторани, како дел од фестивалот Dobrego Smaku Lodzkie во Лоѓ.

Во Колумбија, единствениот пазар на органски производи во градот Кали, којшто обединува 30 трговци што претставуваат повеќе од 70 земјоделски семејства и агроеколошки производители, ќе стане Earth Market на Слоу Фуд. Транзицијата ќе биде официјализирана на 17 октомври, на 17-годишнината од раѓањето на пазарот, со настан организиран од производители и потрошувачи здружени во системот за партиципативна гаранција, при што клиентите учествуваат на пазарите, посетите на фармите и периодичните контроли.

На 18 октомври Турција ќе го инаугурира својот четврти Earth Market во старата куранска училишна зграда на Kubat Pasa Madrasa во Тарсус. За време на инаугурацијата, гостите ќе можат да уживаат во уличната храна направена со производите на 60 трговци-учесници.

Во Швајцарија започнуваме со пазар на Слоу Фуд, дел од настанот Фуд Цирих на 24 октомври, на кој производителите од мрежата на Слоу Фуд, авторите на водичот Слоу вајн и членовите на Здружението на готвачи од Слоу Фуд со седиште во Цирих ќе служат менија направени со производите на Президиум и Ark of Taste.

Слоу Фуд Австрија ќе организира повеќе од 30 настани за време на шесте месеци поминати во Тера Мадре, посветени на Ark of Taste, Президиумите на Слоу Фуд, Earth Markets и итинерарите на патувањата на Слоу Фуд.

Голем број активности се организирани во Романија од страна на конвивиумот Таргу Мурес на Слоу Фуд, меѓу кои е и вечера посветена на производите на ерменската заедница и другите што ги комбинираат романските, унгарските, саксонските, ерменските и еврејските гастрономски традиции на земјата. Конвивиумот исто така ќе ја стартува првата училишна градина на Слоу Фуд во Романија, во расадникот во Таргу Мурес.

Многу настани се организирани во Азербејџан како дел од проектот за зајакнување на синџирот на вредности, заснован на заедницата, во планините на Големиот Кавказ (COVCHEG), финансиран од ЕУ и координиран од Слоу Фуд. Ќе има работилници за дегустација со цел откривање на локалните специјалитети, „бавно“ готвење со состојки на Ark of Taste, како и долгоочекуваното стартување на Здружението на готвачите на Слоу Фуд во земјата.

Првиот настан на Тера Мадре во Шпанија ќе биде Ребато: првата давачка за руралните области, фестивал што меѓу другите го организира конвиниумот на El Rincón de la Biodiversidad од 10 до 12 октомври во Кастиелфабиб: ова ќе биде сеопфатно културно, социјално и гастрономско искуство за промовирање на незабранетата отпорност во малите градови на регионот Ринкон де Адемуз.

Во Чиле, биозаедниците на Слоу Фуд на Crianza Ecológica Valle del Itata и Extender Fronteras Alimentarias del Bio ќе го слават светскиот ден на храната на 16 октомври со настан што ја застапува важноста на суверенитетот на храната и унапредувањето на чилеанскиот устав, во кој учесниците ќе работат на полињата и фармите што го хранат градот Консепсион.

Мексико го слави биодиверзитетот на пченката во помошниот округ на Ла Ресурексион на 20 октомври со конференција под наслов Што ни дава нашата земја, организирана од заедницата на Academia Puebla на Слоу Фуд во соработка со Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla (UPAEP).

Во Кобе, Јапонија, на 21 и 22 ноември, Слоу Фуд Јапонија ќе го организира настанот Ја храниме планетата. Преку конференции и работилници, оваа јапонска верзија за Тера Мадре ќе се осврне на темите за семиња, одржлив риболов, поддршка на крајбрежните заедници и благосостојба на животните на сточарските фарми.

Слоу Фуд Лајв е серија на иницијативи за обука и предавања организирани на социјалните медиуми во САД за подигнување на јавната свест за одржливоста на храната. Таа ќе започне со автохтоните заедници и обновувањето на гастрономската култура на домородните американски народи од готвачи во домородната мрежа на Тера Мадре. Другите теми ќе вклучуваат социјална правда, здружение на готвачи-производители и политики за заштита на водните ресурси.

 

For more information:

Terra Madre Salone del Gusto 2020 Press Office
Slow Food[email protected] – Paola Nano, Gioia Baggio (+39 329 8321285)
City of Turin[email protected] – Luisa Cicero (+39 011 01121932)
Piedmont Region[email protected] – Donatella Actis (+39 011 4322549)

 

Terra Madre Salone del Gusto is the most important event dedicated to good, clean and fair food and small-scale agriculture in the world. It is organized by Slow Food, the City of Turin and the Region of Piedmont in cooperation with MIPAAF (the Italian Ministry of Agricultural, Food and Forestry Policies) and MATTM (the Italian Ministry for Environment, Land and Sea Protection). Terra Madre Salone del Gusto 2020 is made possible thanks to the support of businesses that believe in the projects. Among them, we’d like to thank our Platinum Partners: Pastificio Di Martino, Unicredit, Lavazza, Acqua S.Bernardo, Quality Beer Academy; our Gold Partners: Agugiaro&Figna, Astoria, BBBell. With the support of Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione Cassa di Risparmio di Torino, Associazione delle fondazioni di origine bancaria del Piemonte. With the contribution of IFAD and the EU. In collaboration with SANA and Turismo Torino e Provincia.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno