Тера Мадре Балкани 2014 Програма на събитието

Третото издание на Тера Мадре Балкани, организирано от KINOOKUS с подкрепата на Slow Food, ще се състои от 19 до 22 юни в Дубровник и ще събере хранителните общности от Югоизточна Европа, за да споделят своите кулинарни традиции и да призоват за действия за опазване на наследството на селските райони. Повече от 200 делегати ще пристигнат от 11 държави (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия и Турция).

Карло Петрини, основателят на Slow Food, ще участва на Тера Мадре Балкани и ще говори на две от конференциите на 21 юни (събота).

Важна част от събитието ще бъде Пазарът на Земята с представители от 68 хранителни общности от Югоизточна Европа, който ще бъде разположен в историческия парк Gradac. Пазарът включва 32 щанда, където ще бъдат представени традиционни храни от страните-участници във форума. Ще се предлагат продукти на Президиуми на Slow Food и от Съкровищницата на вкусовете. Специални представяния ще има за продукти като: Планински сирена от Маврово (Македония), Брънза де Бордуф от планината Бучеги (Румъния), Гледичка сливова ракия (Сърбия), Seyez-булгур от лимец (Турция).

 

Пазарът ще представи и селекция от местни хърватски сирена и млечни продукти, наминарани за Съкровищницата на вкусовете като сиренето ‘škripavac’ от млякото на местната порода крави „Буша”, зрели сирена от региона Međimurje, козе сирене от Източна Славония и известното сирене Paški от фамилна ферма на остров Паг.

Пазарът е мястото, където всеки ще може да открие и да вкуси рядко срещани храни, да почерпи опит и знание директно от производителите и да разговаря с тях за традиционните техники на производство и специфичните характеристики на всеки продукт. Това ще позволи на посетителите да усетят храната с различните си сетива

Някои от конференциите, които ще се проведат в Университета на Дубровник, Кампус, Амфитеатър:

–       20 юни (петък), 10:30-13:00. Тера Мадре Балкани – пленарна сесия: Делегатите на Тера Мадре Балкани ще се срещнат в пленарната зала, където ще бъдат представени основните теми за обсъждане през следващите дни: от ролята, която ЕС трябва да играе в подкрепата за дребните фермери в региона до устойчивите риболовни практики в Адриатическо море; от традиционите продукти и географските означения до Съкровищницата на вкусовете на Slow Food и проектите на Президиумите; от ролята на младежите в селското стопанство и производството на храни на Балканите до възпитаването на вкусовете при децата.

–       20 юни (петък), 15-17:00ч. Подкрепа за дребните фермери на Балканите: ЕС често е обвиняван за налагането на прекалено стриктни правила и регулации, ограничаващи дребните производители и застрашаващи производството на традиционни храни. Тази конференция цели да представи възможностите за гъвкаво прилагане на регламентите на ЕС и да покаже как те се прилагат в страните-членки ги прилагат. Конференцията ще предложи Декларация на партньорите от мрежата на ESSEDRA и Forum Synergies, която след направените по време на срещата допълнения ще бъде официално представена в ЕК.

–       20 юни (петък), 17:30-20:00. Традиционните продукти и географските означения: От всичките над 1400 продукта със защитени географски означения в ЕС, едва няколко са от Балканите. Тази конференция, организирана от ФАО и REDD, цели да разясни процеса за получаване на географско означение. Като примери ще бъдат представени мандарините от долината Неретва и наденицата „кулен“ от Баранжа (Хърватия), заедно с презентация на проекта Hrvatski Otočni Proizvod, стартиран от Министерството на регионалното развитие на Хърватия.

–       21 юни (събота), 10:00-12:00. Отвъд Съкровищницата на вкусовете определяне на стратегия на Тера мадре Балкани за опазване на застрашените кулинарни традиции: Повече от 120 продукта от Балканите и Анадола са включени в Съкровищницата на вкусовете на Slow Food – маждународен каталог на застрашените храни. Тези уникални продукти са част от културата на местните общности, които поради различни икономически, политически и социални причини нямат възможност да поддържат производството им. Главната цел на мрежата Тера Мадре Балкани ще определи бъдещите стъпки и подходи за опазване на тези продукти, подпомагайки местните хранителни общности. Срещата ще бъде открита от Карло Петрини.

За да видите пълната програма посетете: http://www.essedra.com/media/ING_depliant-TM-balcani.pdf

За повече информация

old.slowfood.com

www.terramadre.org

http://www.slowfoodfoundation.com/

www.kinookus.com

MicheleRumiz

Slow Food International – Координатор за Балканите

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Прес офис

[email protected]

Ivo Kara Pesic

Координатор на събитието и ръководител на Slow Food Дубровник – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

Международните издания на Тера Мадре и Салоне дел Густо ще се проведат в Торино през октомври (23-27.10.2014). Двете събития ще се проведат едновременно за да срещнат хранителните общности на Тера Мадре от целия свят, както и производители, президиуми на Slow Food и готвачи, по време на Работилниците на вкуса и образователни дейности. По време на Тера Мадре 2014 и Салоне дел Густо около 100 м2 ще бъдат посветени изцяло на Балканите, където ще бъдат представени повече от 50 хранителни общности и Президиуми на Slow Food.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno