Тера Мадре Балкани 2012

След успеха на първото издание, което се проведе през 2010 г., втората среща на мрежата Тера Мадре на Балканския полуостров ще се състои от 29 юни до 1 юли 2012 г. в Българската академия на науките в София.

Тера Мадре Балкани направи своя дебют през 2010 г. в София като първата мрежа от хранителни общности от няколко страни на един и същи регион. Балканските държави имат много общи традиции в областта на храната, както и сходни социално-икономически условия. Ето защо опазването на наследството и традициите в техните селски райони изисква общи и навременни усилия, надхвърлящи националните граници. Сега, след две години, както Slow Food, така и мрежатаTerra Madre са много добре представени в региона и обединяват голяма група от участници в т. ч. повече от 1500 членове на Slow Food, 11 президиума на Slow Food, 60 хранителни общности на Terra Madre, 15 образователни програми за възпитаване на вкуса в училищата и 25 готвачи. Slow Food подкрепя пряко повече от 25 проекта в страните на региона – от поддържане на малки, уникални производства, застрашени от изчезване (като зеленото сирене от Черни Вит, сладкото от диви смокини чесънът от Любовица Сарач), през картографиране на местните традиционни продукти и промоция на късите хранителни вериги, до дегустационни и образователни инициативи в училищата.

Тази година балканската мрежа се събира в София, за да обсъди новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз и предизвикателствата и възможностите за дребните фермери в Общността и извън  нея. Ще се включат над 150 делегати от 10 страни: Албания (15 представители), Босна и Херцеговина (14), България (45), Хърватска (8), Гърция e (5) ЮНМИК Косово (3), Македония (20), Румъния (23), Сърбия (10) и Турция (10).

Освен трите главни конференции на форума, Slow Food ще проведе няколко съпътстващи събития в Университетската Ботаническа градина в София – кръгли маси и дегустации, както и събития за деца. Импровизиран пазар на открито ще отвори врати от събота следобед с богата селекция от продукти на Балканските общности и на президиумите на Slow Food от целия регион.

Тера Мадре е световен форум на хранителните общности, лансиран от Slow Food през 2004 г. в Торино, Италия*. Той обединява дребни фермери и производители на храна, кулинари, хора от академичните среди и младежи за обсъждане на пътищата за подобряване на хранителната система и за производство на храна по устойчив, екологично чист и честен начин. След първото събитие се проведоха срещи на международно и национално ниво, които дадоха тласък на проекти, популяризиращи обмена на знания в света.

Събитието се организира от Асоциация

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno