Програмата на „Salone del Gusto“ и „Terra Madre“ 2014 е вече онлайн!

Организирано от „Slow Food“, регионът на Пиемонт и град Торино, в сътрудничество с Министерството на земеделието, храните и горите, през настоящата година международното събитие „Salone del Gusto“ се завръща в Торино, Италия, със своето 10то поредно издание.  Посветено на света на храната, „Salone del Gusto” за пореден път се провежда едновременно с международната среща „Terra Madre“, мрежата на малките производители от целия ​​свят, която през тази година отбелязва 10та  година от своето съществуване.  „Salone del Gusto” и „Terra Madre 2014″ ще се проведат в периода 23-27 октомври  в търговския панаирен център „Lingotto Fiere” на гр. Торино, където ще са представени над 1000 изложители от 130 страни, в това число над 300  Slow Food Presidia  , готвачи, фермери, рибари, учени, занаятчии, представители от света на виното и гастрономията, както и на хранителните общности „Terra Madre”. Разгледайте програмата на събитието, за да разберете повече за темите, дегустационните семинари и  международния пазар на:  http://www.salonedelgusto.com/en/.

Основният фокус на тазгодишното събитие ще бъдат две основни теми:   Първо, международният проект на „Slow Food”  Ark на Taste , насочен към насърчаване създаването на хранителни продукти, изложени на риск от заличаване. В рамките на събитието „Salone” ще бъде обособено специално място, посветено на „Ark of Taste“, където ще могат да се споделят истории, свързани с всеки от представяните продукти с високо качество, принадлежащи на културите, историята и традициите на цялата планета и обясняващи тяхната истинска и приемана от повечето хора стойност. Втората основна тема е  семейното земеделие, в съответствие с Декларацията на ООН  от 2014 г. , определяща я като Международна година на семейното земеделие (IYFF).   В градините, създавани от „Slow Food“ в рамките на проекта  10000 градини в Африка , се показват практики в областта на малките земеделски стопанства, внедрявани както в тях, така и в близост до общности и училища в Африка, което ги превръща в ключов пример за семейните земеделски стопанства. „Salone del Gusto” и „Terra Madre” ще предложат възможността да научите повече за този проект по време на провежданите конференции, а също така и от докладите на делегатите, работещи по проекта за градините.

Нов участник на тазгодишното събитие ще бъде Училището по готварство, представляващо еволюция в областта на дегустационното образование и подхода „Slow Food” към културата на хранене.  Училището по готварство представлява място за обмен, в което участниците активно участват в приготвянето на ястията, точно като се случва в кухнята на един истински ресторант.

Основен акцент във всяко издание на „Salone del Gusto” и „Terra Madre” представлява разнообразието от актуални теми, свързани с храните, които стават все по-важни, особено в контекста на проблемите на опазването на околната среда, земеделието и здравето, свързани с изменението на климата, нарастване броя на населението, световния глад и други.  Каним външни специалисти, както и представители на „Slow Food”, да се включат в обсъждането на ключовите теми (хуманно отношение към животните, хранителните отпадъци, посегателствата върху земята, консумацията на месо, коренното население, пчелите, семейното земеделие и т.н.) в рамките на компактната програма на  конференциите и дегустационните семинари, имащи за цел да покажат начините, по които нашите хранителни и потребителски навици влияят върху благосъстоянието на екосистемите, хората и животните, обитаващи планетата.

За да кандидатствате за акредитация на SDG/TM 2014, моля, посетете следния уеб сайт:  http://www.salonedelgusto.com/en/press/pre-accreditation/

За допълнителна информация, моля, свържете се с международния пресофис на „Slow Food”:

Паола Нано, +39 329 8321285 [email protected]

„Slow Food” обединява милиони хора, посветени и отдадени на добрата, чиста и справедливо произвеждана храна. В движението участват готвачи, младежи активисти, фермери, рибари, експерти и учени от над 150 страни; мрежа от около 100 000  члена на „Slow Food”, свързани с 1500 местни организации по света, допринасящи със своя членски внос, както и организирайки събития и кампании; а също така и 2000 хранителни общности „Terra Madre”, които практикуват устойчиво производство в малък мащаб на качествени храни по целия свят.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno