Мрежата Slow Beans се разраства в международен аспект и се събира в България

Събитието ще се проведе в Смилян от 23 до 26 юни

Slow Beans, мрежата от международни производители, готвачи и активисти, които популяризират важността на бобовите растения в здравословното и устойчиво хранене, ще се срещнат в България след няколко дни, за да се справят с общите предизвикателства, проблеми и да споделят виждания за бъдещето. “Основата цел на събитието е да обясни и да популяризира значението и потенциала на бобовите култури като биокултурно наследство. Предвидените дегустации, дискусии и добри практики ще допринесат за това”, обяснява Десислава Димитрова, президент на Slow Food в България и етноботаник от БАН.

Събитието започва с международната конференция Преход на Протеин в Храните и интелигентни стратегии за териториално развитие и туризъм, с участието на учени, представители на национални и международни институции и от мрежата на Slow Food. “Ще имаме възможност да представим, защо ние в Slow Food мислим, че фасулът и бобовите растения могат да представляват храната на бъдещето”, обяснява Отавия Пирето, координатор на проекта Slow Food Protein Transition. Джой Ене ще представи проекта Nourrir l’avenir (нахрани бъдещето), който подкрепя въвеждането на здравословна храна в столовете, докато Рената Лукашова от Slow Food Прага ще представи В чинията ни е и ние сме загрижени за това, проект за обновяване на мрежата от държавни училищни столове в Чешката република, който е започнал през 2020 г. по искане на чешкото Министерство на Здравеопазването и в сътрудничество със Slow Food Прага от самото начало. ”Храненето в училище се превръща във важен момент в растежа на децата, тъй като може да помогне за установяване на добри дългосрочни навици за здравословно хранене. Това обаче е възможно, единствено ако храненето е предшествано и придружено от важно обучение по начин на хранене, в което активно участват персоналът на столовата, учителите и членовете на семейството. Проучването на този казус може да проправи пътя за други държави, които да възприемат такъв начин на поведение и насоки”, добавя Пиерето.

Събитието Slow Beans, в което ще вземат участие местни власти, експерти и посетители, ще организира пазар с производители от цялата страна, образователни семинари за деца, посещения на място и международни дебати, с участието на делегати от няколко държави като Чехия, Франция, Германия, Италия, Литва, Молдова, Северна Македония, Румъния и Турция.

Повече за Смилянския фасул

Смилян се намира в Родопите, където Смилянският фасул се отглежда повече от 240 години и е Slow Food Presidium от 2008 г. Горната Родопска долина Арда, близо до границата с Гърция, е живописен район от ливади, пасища, обработваеми земи, иглолистни и широколистни гори. В това идилично кътче с девствена природа, християнски и мюсюлмански общности са живели мирно заедно в продължение на векове. Местната почва и климат осигуряват отлични условия за отглеждане на фасул. През последните няколко десетилетия, стойността на смилянския фасул като част от териториалната идентичност на местните общности в Долината на река Горна Арда е преосмислена и високо оценена. Всяко семейство обработва малки парцели земя, които се вписват перфектно в ландшафта. Всички те се занимават с отглеждането на междинни култури, като царевица и картофи, избягвайки използването на химикали и гарантират, че няма неблагоприятни ефекти върху почвата. Към този момент, 12 дребни производители са част от Кооперацията за Подпомагане на земеделските производители от Смилян.

 

Slow Beans се организира от Slow Food в България с подкрепата на МЕСТНИ ПАРТНЬОРИ И ИНСТИТУЦИИ? ,  Безмесен понеделник и програма LIFE.

 

 

 

 

 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno