Карло Петрини в България

Президентът на международното движение Slow Food се среща с локалната мрежа на Terra Madre

Карло Петрини, президент на международното движение Slow Food, ще бъде в България на 16 и 17 март, за да се срещне с представителите на местните институции и с мрежата на Slow Food в България.

Пътуването на г-н Петрини ще предостави възможност да разговаряме за два големи проекта на Slow Food за 2016 год.:

  • Прилагането в практиката на Съкровищницата на вкусовете, която от тази година се радва на сътрудничеството на Университета за гастрономически науки в Поленцо – първата институция на света, която предлага интердисциплинарен подход към образованието в областта на храните и храненето. В този голям онлайн каталог на земеделското и хранително биоразнообразие по света, което е изложено на риск от изчезване, продължават да се получават многобройни заявления и кандидатури. Днес включените в Съкровищницата продукти са вече 2942, а препоръчаните продукти – 835. Но числата се увеличават с всеки изминал ден, защото мрежата Slow Food по света има волята да спре загубата на биоразнообразие. .За да препоръчате даден продукт, е необходимо да попълните този формуляр.
  • Следващото издание на Terra Madre Salone del Gusto 2016 ще се проведе от 22 до 26 септември в гр. Торино (Италия). Тази година мероприятието за първи път ще се проведе на открито, в някои от най-красивите и значими локации на град Торино. Тазгодишната тема е Да обичаме земята. Това са изображенията-символ на мероприятието, които разказват за богатството и биоразнообразието на Terra Madre– мрежата , която обединява повече от 2400 общности на храната по целия свят.

По-долу са посочени срещите на г-н Петрини в България:

София, 16 март, 13:00 часа

Пресконференция в БТА – Българска телеграфна агенция. Г-н Петрини ще представи събитието Terra Madre Balkans 2016, което ще се проведе от 2 до 5 юни в Тирана, Албания, и ще говори за Съкровищницата на вкусовете във връзка с валоризирането на кулинарното наследство на България.

София, 16 март, 19:00 часа във Vivacom Art Hall (Адрес: улица “Ген. Йосиф В. Гурко” 4, София)

Карло Петрини ще представи книгата си “Хубаво, чисто и справедливо”, публикувана наскоро в ново актуализирано издание. Българското издание е под редакцията на Издателска къща Жанет 45.

Книгата проследява линиите на теоретично развитие на концепцията за “еко-гастрономия”. От 80-те години насам, с фондация Slow Food г-н Петрини е разработил нова идея за гастрономията, която гледа на храната като на резултат от културни, исторически, икономически и екологични процеси.

На 17 март г-н Петрини ще посети град Пловдив, избран за Европейска столица на културата за 2019 г., където ще се срещне с местните членове на Slow Food и ще представи книгата си.

В 18:30 часа, в Студио 1 на радио Пловдив (адрес: ул. “Найден Геров” 8, Пловдив), ще направи втора презентация на книгата “Хубаво, чисто и справедливо”. Тази презентация ще се проведе под формата на разговор между Карло Петрини и Манол Пейков – редактор на изданието.

Посещението на г-н Карло Петрини в София е част дейностите по проект ESSEDRA, съфинансиран от Европейския съюз чрез ГД “Разширяване”, популяризиран от Slow Food с цел да съпътства процеса на интеграция в Европа на Балканите и на Турция, чрез укрепване на гражданското общество и на способността му да влияе върху политиката и да насърчава модели на устойчиво развитие на селските райони.

http://www.essedra.com/

За повече информация се свържете с Международния отдел за медии на Slow Food:

[email protected] – Туитър: @SlowFoodPress

Паола Нанo – Международна пресслужба Slow Food – [email protected]

Микеле Румиц – Координатор на Slow Food за България – [email protected]

Slow Food обединява милиони хора, посветени и отдадени на добрата, чиста и справедливо произвеждана храна. В движението участват готвачи, младежи активисти, фермери, рибари, експерти и учени от над 160 страни; мрежа от около 100 000 члена на Slow Food, свързани с 1500 местни организации по света, допринасящи със своя членски внос, както и организирайки събития и кампании; а също така и 2400 хранителни общности Terra Madre, които практикуват устойчиво производство в малък мащаб на качествени храни по целия свят.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno