Запознайте се с Балканите на „Тера Мадре Салоне дел Густо“

Делегация от около 200 души ще участва в най-важното международно събитие, посветено на кулинарната култура.

От 20 до 24 септември 2018 г. в Торино, Италия ще се проведе 12-то издание на „Тера Мадре Салоне дел Густо“ (Terra Madre Salone del Gusto), организирано от „Слоу Фуд“ (Slow Food) съвместно с регион Пиемонт и община Торино. В събитието ще участват над 5000 делегати от 140 държави, над 800 изложители, 300 президиума на „Слоу Фуд“ и 500 хранителни общности от „Тера Мадре“.

В делегациите на „Слоу Фуд“ от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора участват семейства фермери, земеделски производители, академични преподаватели, майстор-готвачи, активисти, членове на младежката мрежа на „Слоу Фуд“ (SFYN) и студенти, които ще споделят познанията и експертния си опит по време на многобройните активности в рамките на това 5-дневно събитие. „Храна за промяна“ (Food for change) е водещата тема на 12-то издание на събитието: Тази година акцентът е върху хората и промяната, към която всеки може да допринесе.

На международният пазар, разположен в изложбените центрове „Лингото фиере“ (Lingotto Fiere) и „Овал“ (Oval), ще бъдат представени редица местни продукти от Балканския полуостров: От Албания посетителите ще могат да опитат и закупят Përmet Gliko (президиум на „Слоу Фуд“), студено пресовано маслиново масло (екстра върджин) от Елбасан и мед, произведен в отдалечения високопланински район Келменд; от Босна и Херцеговинасладко от сини сливи „Пожегаца“ (Pozegaca Plum Slatko) (президиум на „Слоу Фуд“), боб „Поляк“ (Poljak beans) u древен сорт царевица от град Дубица. На пазара ще бъдат представени и всичките шест български президиума на „Слоу Фуд“ (източнобалканска свиня, каракачанска овца, розов домат от Куртово Конаре, меурче, смилянски боб, зелено сирене от Черни Вит). Ще има гръцки щанд с продукти, представящи традиционни кулинарни продукти от скритата перла на Егейско море остров Икария, сред които етеричното масло от Загари и плодови сладка. Сред участниците има и пет президиума на „Слоу Фуд“ от Македония: червени чушки от Буково, македонски пчелен мед, грозде от сорта „Станушина“  и сладко от диви смокини. На съвместния щанд на Организацията по прехрана и земеделие на ООН и Черна гора ще бъде представена селекция от продукти, които кандидатстват за наименования за произход, включително мед, брашна, шунка и студено пресован зехтин екстра върджин. На румънския щанд ще бъдат представени петима производители, избрани от „Слоу Фуд“ по проекта „Инициатива за фермерство“ (Farming Initiative) на фондация „Принца на Уелс, Румъния“. Сред продуктите са мекото сирене от овче мляко „Брънза де Бурдуф“ (Brânză de burduf), пчелен мед „Милефиори“ (Millefiori), палинка (pálinka), студено пресовано масло от семена, произведено в района на град Турда, свине от породата „Бънза“ (Bazna Pig) (президиум на „Слоу Фуд“) и сладка от саксонските села в Румъния (президиум на „Слоу Фуд“). От Сърбия, наред с плодовите сладка и ракия, ще има и щанд, посветен на хранителната общност на малките производители от Велика Плана — Велика е град в равнината на р. Велика Морава, който много активно популяризира кулинарните си традиции. Делегатите от Турция ще представят оцет от земеделския пазар Şile, тархана от пазара във Фокея, древния сорт пшеница kavılca и зехтин от диви маслини от характерните терени на възвишенията Махал.

В рамките на международния пазар ще бъде обособена зона, посветена на „Кухните на Тера Мадре“ (Terra Madre Kitchens), където майстор-готвачи от четири континента ще приготвят автентични ястия с продукти от техните страни. В тази зона посетителите ще вкусят традиционни гозби от Албания, Македония и Хърватия.

Тази година туптящото сърце на „Тера Мадре Салоне дел Густо“ ще бъдат тематичните зони #foodforchange (храна за промяна): „Слоу Фуд“ определи пет основни теми („Бавно месо“ (Slow Meat)„Бавна риба“ (Slow Fish)„Семена“ (Seeds)„Храна и здраве“ (Food and Health)„Пчели и насекоми“ (Bees and Insects)). Следва списък със събитията, на които в тези зони ще участват делегати от Балканския полуостров:

Бавно месо:

Дегустационният семинар „Посевно секирче от Балканите до Южна Италия — бавни бобови“ (Grass Peas From the Balkans to the South of Italy – Slow Beans) (21 септември от 19:00 ч. – „Лингото Фиере“, Торино) ще бъде посветен на посевното секирче, рядко използвано и слабо познато бобово растение, което в древността е представлявало основата на селското стопанство в редица райони на Балканския полуостров и Централна и Южна Италия. Посетителите ще научат истории от няколко местни общности, които поддържат тази традиция жива.

По време на дегустационния семинар „Черното се завръща — традиционни породи свине (Black is Back – Tradition Pig Breeds) (23 септември от 17:30 ч. – „Лингото Фиере“, Торино), ще бъдат преоткрити древни породи, като българската източнобалканска свиня и румънската порода прасета бънза. На събитието ще присъстват Лючиан Гилгор Скумпу (Lucian Gilgor Scumpu), производител на породата свине бънза и Радостина Донева от хранителната общност на производителите на източнобалканска свиня.

Семена:

Древният сорт царевица от Дубица ще бъде сред акцентите в дегустационния семинар „Древната царевица на Босна — бавна царевица“ (Bosnia’s Ancient Corn – Slow Mays) (22 септември от 17:30 ч. – „Лингото Фиере“, Торино). Шеф Нихад Мамеледиджа Нихад (Nihad Mameledija Nihad) на ресторанта на хотел Marriott ще приготви на място традиционни ястия заедно с шеф Алтън Пренга (Altin Prenga) от Албания и членове на сдружението на майстор-готвачите на „Слоу Фуд“ в Албания.

Храна и здраве:

Шеф Георги Бойковски, главен готвач на ресторанта на Европейския парламент в Брюксел, ще приготви различни форми на кисело мляко от местни породи — само по време на дегустационния семинар „Млечни култури от Изтока“ (Milk Cultures of the East) (23 септември от 13:00 ч. – „Лингото Фиере“, Торино). Гостите ще научат, че ферментиралото мляко е неизменен елемент от кулинарната и културната история на държавите от Източна Европа.

Хърватският сладкиш „Мантала“ („Съкровищница на вкуса“ (Ark of Taste)) ще бъде сред акцентите на форума на „Тера Мадре“ „Алтернативни сладкиши“ (Alternative Sweets) (23 септември от 16:00 ч. – „Лингото Фиере“, Торино). Типичен за целия район на Дубровник, Хърватия, този кекс с гроздова шира традиционно се приготвя за Коледните празници.

Освен тематичните зони ще има и форум на „Тера Мадре“, посветен на малките производители и големите дистрибутори (Small Producers and Big Distributors) (23 септември от 13:00 ч. – „Лингото Фиере“, Торино). Има все повече инициативи на големи дистрибутори за подкрепа на малки производители и занаятчийски продукти — сред примерите за такива е сътрудничеството на международната верига за търговия на едро на самообслужване Metro Cash and Carry с малки производители от България.

По време на срещата на върха за фермерските пазари (Earth Market Summit) (23 септември от 15:30 ч. – „Лингото Фиере“, Торино) ще има едноминутно мълчание в памет на Гюл Гирисмен (Gül Girismen), основател на фермерски пазар Фокея, която почина след дълга битка с болестта.  Фермерските пазари са световна мрежа от земеделски пазари, които следват философията на „Слоу Фуд“: Благодарение на прекрасната и упорита работа на Гюл пазара на Фокея стана първият фермерски пазар в Турция, където се популяризират местното наследство от фуражи.

Дегустационните семинари и кулинарните училища са платени събития, билети за които могат да се закупят онлайн; тематичните форуми на „Тера Мадре“ се водят от делегати от мрежата и са отворени за публиката, ако има свободни места. Щракнете тук за списък на събитията, който се обновява постоянно.

Десислава Димитрова – международен съветник за Балканите

[email protected]

Пресслужба на Terra Madre Salone del Gusto 2018

„Слоу Фуд“, +39 329 83 212 85 [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Регион Пиемонт, +39 011 432 2549 – [email protected]

Община Торино, +39 011 011 21976 – +39 342 1100131 – [email protected]

За заявки за акредитации за журналисти, моля, щракнете тук.

Terra Madre Salone del Gusto е събитие, организирано от община Торино, „Слоу Фуд“ и регион Пиемонт съвместно с Министерство на земеделието, храните и горското стопанство на Италия. То се осъществява с подкрепата на редица спонсори, включително официалните партньори GLEvents-Lingotto Fiere, IREN, Lavazza, Lurisia, Parmigiano Reggiano, Pastificio Di Martino и Quality Beer Academy; с подкрепата на Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT-Cassa di Risparmio di Torino, Associazione delle Fondazioni di Origine Bancaria del Piemonte, и Coldiretti; с приноса на Международния фонд за развитие на селското стопанство, Европейския съюз и Италианската национална федерация на фермерите CIA (Confederazione Italiana Agricoltori).

„Слоу Фуд“ е глобална масова организация с местни членове, която има за цел постигането на свят, в който всички хора ползват и имат достъп до храна, която е добра за тях, за всички, които я произвеждат, и за Планетата. В „Слоу Фуд“ участват над един милион активисти, майстор-готвачи, експерти, младежи, фермери, рибари и академични преподаватели от над 160 държави.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno