Да обичаме земята – Това е темата на следващия Terra Madre Salone del Gusto

Мероприятието ще се проведе в сърцето на Торино от 22 до 26 септември 2016 г.

Да обичаме земята е темата, избрана за Terra Madre Salone del Gusto 2016.” Серена Милано, генерален секретар на фондация Slow Food за биоразнообразието, обяснява: “Опазването на околната среда и планетата, в която живеем, трябва да бъде отличителен знак на този исторически момент, един императив за всички, които се занимават с храна. Желаем да преоткрием удоволствието от това да се грижим за земята съвместно с производители, възпитатели, главни готвачи, учени, селяни, общности за храна и преди всичко – с граждани и семейства. Затова ще бъдат организирани семинари, конференции, образователни курсове и дегустации.”

Международното събитие, което събира в Торино най-добрите представители на занаятчийското и качественото производство, се развива в три насоки, като позволява на участниците да открият: как да вършат селска работа, как да станат съпроизводители, как да отглеждат зеленчукова градина.

Как да вършим селска работа. Президиумите Slow Food са конкретни проекти, в които участват общности от селяни, пастири и рибари и които подкрепят качествената продукция, идват от цял цвят и ще бъдат положителен пример за всички. Например: чаят дон от Южна Корея; шафранът от Taliouine (Талиуин) от Мароко; панелата от Tailin (Таилин) в Перу. 5000 делегати на Terra Madre от 160 страни споделят съвети и опит с посетителите. Пазарът е сборното място на производителите, които спазват принципите и философията на Slow Food. Освен това посетителите може да получат практически указания за стартиране на собствено селскостопанско предприятие.

Как да станем съпроизводители. Храненето е първото селскостопанско действие и за да се превърнем от консуматори в съзнателни съпроизводители, трябва да познаваме производствените и преработвателните техники. Тематичните и интерактивните срещи, конференции, семинари за земята и вкусовете са посветени на основните кампании на Slow Food: Slow Meat за отговорно и устойчиво консумиране на месо; Slow Fish за повишаване на чувствителността относно богатството и сложността на рибния свят; Slow Beans за запознаване на обществеността с многобройните хранителни свойства на бобовите култури – на които Организацията по прехрана и земеделие Fao посвети 2016 година в международен мащаб. Освен това подчертаваме ролята на пчелите за запазване на биоразнообразието и значимостта на някои устойчиви форми на търговия като групите за солидарно купуване и селските пазари.

Как да обработваме зеленчукова градина. Най-добрият начин да разберем как да обичаме земята е да се научим да я познаваме отблизо и да я обработваме. Възпитателните дейности на Slow Food по време на Terra Madre Salone del Gusto предлагат идеи и решения за Slow зеленчукова градина. Организират се семинари, насочени към училища и семейства за предоставяне на знания за направа на компост, избор на сезонни зеленчуци, грижи за семената. Приканваме ги да отглеждат растения на различни места – в земята, в саксия, на балкона, в градината, на полето и в града.

Terra Madre Salone del Gusto – организиран от Slow Food съвместно с област Пиемонт и град Торино – тази година има съвсем нова програма. За първи път своебразни участници в мероприятието ще бъдат някои локации – символи на града. Parco del Valentino (Паркът Валентино) ще бъде домакин на Пазара, средновековната крепост – на възпитателните и образователни мероприятия за възрастни и деца, Castello del Valentino (замъкът Валентино) – на срещите на делегатите от мрежата Terra Madre. Конференциите ще се провеждат в Teatro Carignano, семинарите по вкусовете – в Circolo dei Lettori и в Mole Antonelliana (Музей на киното). Освен това мероприятието се разгръща на различни места: в Египетския музей, във Venaria Reale, в замъка Racconigi и кралския дворец Palazzo Reale.

За повече информация се свържете с Международния отдел за медии на Slow Food:

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Паола Нано, +39 329 8321285 [email protected]

Ester Clementino, [email protected]

Giulia Capaldi, [email protected]

Организиран за първи път през 1996 г., Международният Salone del Gusto от най-значимите събития в света, посветени на занаятчийските производители на храна и вино, както и възможност за обмен на опит между самостоятелни и съвместни производители от цял свят.

Последното издание, което се проведе в панаирния център Лингото в Торино през октомври 2014 г., привлече около 220 000 посетители от повече от 60 страни по света, с участието на 3000 делегати на Terra Madre от около 160 страни, и организира голям пазар с повече от 1200 изложители от 100 страни, сред които 300 производителя от организациите Slow Food и 400 общности за храна на Terra Madre, разпределени по географски зони.

 „Slow Food” обединява милиони хора, посветени и отдадени на добрата, чиста и справедливо произвеждана храна. В движението участват готвачи, младежи активисти, фермери, рибари, експерти и учени от над 158 страни; мрежа от около 100 000 члена на „Slow Food”, свързани с 1500 местни организации по света, допринасящи със своя членски внос, както и организирайки събития и кампании; а също така и 2000 хранителни общности „Terra Madre”, които практикуват устойчиво производство в малък мащаб на качествени храни по целия свят.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno