Богатството и разнообразието на храната на Балканите на изложение в Terra Madre Salone del Gusto 2016

Организирано от Slow Food, област Пиедмонт и град Торино, 11-то издание на Terra Madre Salone del Gusto – най-важното международно събитие в областта на културата на хранене, ще се проведе от 22 до 26 септември 2016 г. в Торино, Италия. Пет хиляди делегати от 160 страни, над 800 изложители, 300 президиуми Slow Food и 500 Terra Madre хранителни общности ще вземат участие в събитието.

Международният пазар ще бъде домакин на 15 щанда, посветени на представянето на продукти на Terra Madre хранителни общности и президиуми от Балканите и Турция. По-голямата част от територията е предоставена чрез проекта ESSEDRA, съвместно финансиран от Европейския съюз и целящ подпомагане на процеса на европейска интеграция на страните от Балканите и Европа чрез укрепване на гражданското общество и способността му да влияе върху политиката и да насърчава устойчиви модели за развитие на селските райони. Този проект също така допринесе за учреждаването на пет нови президиуми на Slow Food, които ще присъстват тази година:

  • Розов домат Куртово Конаре от България – сорт, известен в цяла България със своята сладост, който се използва за направата на Лютеница – пикантен специалитет от домати и чушки.
  • Peljesac Varenik от Хърватска е също така едно от най-типичните вина от южна Далмация. На полуостров Пелешац то се прави изключително от местния сорт Плавач Мали, цветът му варира от кърваво червен до отенъци на тъмен карамел и има силен плодов аромат с нотки на мед и марсала.
  • Stanushina grape от Република Македония принадлежи към гроздовите сортове от черноморското семейство и е бил отглеждан на стръмните му брегове от древността. Това грозде се използва за направата на коминяк – рубинено червено вино с аромат на ягоди, малини и сушени плодове, както и за мадзун – напитка, използвана като лек при чернодробни проблеми и при възпаление на дихателните пътища, както и като заместител на захар в готвенето; и новият президиум Македонска медна пчела, учреден с цел опазване на местния вид пчели, Apis mellifera macedonica, разпространен из цялата историческа област Македония, oт източна Албания до западна България.
  • Bazna pig от Румъния е кръстен на общината със същото име в областта Сибиу, където е предпочитан заради своята издръжливост и заради качеството на месото. Маста му е с отлично качество и е подходящо за производството на сушени меса, които се оставят да престоят през зимата и се опушват на таваните на традиционните къщи.

Следвайки огромния успех на 4то издание на Terra Madre Balkans, което се проведе в Тирана миналия юни, Албания ще представи широка гама от продукти, включително президиум Permet gliko, зехтин Elbasan и продукти от област Келменд. Много албански майстор-готвачи, включително Алтин Пренга и Сокол Пренга, ще се включат в събитието, за да представят Сдружение на Slow Food готвачите, което от скоро съществува в страната, и за да участват в Кухня на сдружението на готвачите.

Мрежата Slow Food България ще е домакин на най-голямата изложбена площ с три щанда, където посетителите ще имат уникалната възможност да се запознаят с богатството на българското производство на храна, включително известното Зелено сирене Черни Вит, Каракачанска овца и президиум Meurche, заедно с много продукти от каталога Арка на вкусовете, като например Сол от Атанасовското езеро, Източнобалканска свиня, както и няколко месни продукта от Странджа планина.

Република Македония ще включи също президиуми Червени чушки Буково и Сладко от диви смокини.

На изложбената площ на Турция ще бъдат изложени продукти от пазари на Земята Slow Food – президиум на древния пшеничен булгур Siyez, както и подбор от седемте тархана, включени в Арката на вкусовете – древен сушен продукт на основата на ферментирала смес от зърна и кисело мляко или ферментирало мляко, която обикновено се прави през зимата на гъста супа. Тархан е традиция в производството на храна, открита от Иран до Босна. Това е типичен домашно-приготвен продукт, с десетки, ако не стотици, разновидности само в Анатолия, където всяко домакинство и общност го пригодяват в съответствие с наличните местни продукти и с вкусовите предпочитания: уникален символ на хранителното разнообразие и на не-масовото производство на храни.

Липсата на гъвкавост при прилагането на хигиенните норми на Европейския съюз на Балканите и в Турция е отдавна признато за основното политическо предизвикателство в района; това е също и причината за това, че някои президиуми на млечни и месни продукти от страни извън ЕС няма да бъдат показани или продавани на международните пазари, включвайки тук сирене Mishavinë от Албания, Boğatepe Gravyer от Турция и сирене в сак от Босна и Херцеговина.

Конференция, посветена на Запазване на биоразнообразието на Балканите ще оцени приноса от четирите години на проекта ESSEDRA, който доведе до идентификацията на над 300 продукта от Арката на вкусовете в района и до цялостна програма за подкрепа на достъпа до пазари на малките фермери с техните традиционни продукти, както и до определяне на предстоящите предизвикателства.

Актуална информация за Tеrra Madre Salone del Gusto 2016 можете да намерите онлайн на: http://www.salonedelgusto.com; можете да поискате журналистическа акредитация тук (http://www.salonedelgusto.com/en/info-accreditation/).

За повече информация, моля свържете се с:

Slow Food, +39 329 83 212 85, [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Област Пиедмонт, +39 011 432 2549, [email protected]

град Торино, +39 011 442 3606, [email protected]

Terra Madre Salone del Gusto е реализиран с помощта на няколко организации, между които официалните партньори: Луризиа, Пастифико Мартино, Радебергер Груп Италия, Лаваза, Сапори, Ирен, Интеза Сан Паоло, Елпе; поддръжници на Фондация Terra Madre и Slow Food: Компания ди Сан Паоло, Фондация CRT и Асоциация на банковите фондации Пиедмонт, Колдирети. С подкрепата на МФРЗ, Европейския съюз и CIA. 

Slow Food е международна организация на производители, която визира свят, в който хората имат достъп до и могат да се насладят на храна, която е добра за тях, за тези, които я произвеждат, и за планетата. Slow Food включва над един милион активисти, готвачи, експерти, младежи, земеделски производители, рибари и научни сътрудници в над 160 държави. Между тях има мрежа от около 100 000 члена на Slow Food по света, свързани в 1 500 местни звена, които допринасят както със своите членски такси, така и чрез събитията и кампаниите, организирани от тях. Като част от мрежата, повече от 2 400 хранителни общности Terra Madre по света се занимават с дребно и устойчиво производство на качествена храна.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno