Τα συνέδρια : Milk Workshops στην Slow Cheese 2013

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Τυριού , που συμβαίνει κάθε δύο χρόνια, η πόλη του Bra είναι ένα ιδανικό μέρος όχι μόνο για να δοκιμάσετε και να ανακαλύψετε νέα τυριά , αλλά και να μάθετε περισσότερα για τον κόσμο των γαλακτοκομικών και να ακούσετε ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα βοσκοτόπια, το γάλα και τα τυριά. Το πρόγραμμα αυτής της χρονιάς περιλαμβάνει 10 εργαστήρια γάλακτος, τα οποία φέτος θα λάβουν χώρα στο stand της Slow Food, όπου ειδικοί και κοινό θα ανακαλύπτουν και θα συζητούν μερικά από τα κρίσιμα ζητήματα γύρω από τον κόσμο του τυριού και των γαλακτοκομικών . Ενδεικτικά κάποια από τα σημαντικότερα εργαστήρια του φετινού φεστιβάλ.

Με αυξημένη την κατανάλωση κρέατος σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και εκβιομηχάνιση της ζωικής παραγωγής, το ερώτημα ‘Ποιος νοιάζεται για την ευημερία των ζώων’ είναι πιο σχετικό από ποτέ. Το σεμινάριο αυτό θα παρακολουθήσουν ειδικοί, εκπρόσωποι διεθνών ιδρυμάτων, αγρότες και καταναλωτές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν πως η κατανάλωση κρέατος μπορεί να είναι βιώσιμη και ποιες λύσεις μπορούν να υιοθετηθούν για την προστασία της ευημερίας των ζώων.

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2 μ.μ.

Η Τυνησία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Λίβανο και η Σικελία θα είναι το επίκεντρο του εργαστηρίου ‘Ιστορία, Πολιτισμός και Γεύσεις από τη Μεσόγειο’, αφιερωμένου στη λεκάνη της Μεσογείου, το οποίο θα αποκαλύψει τις ιστορίες και τις παραδόσεις που μοιράζονται αυτές οι 5 χώρες. Οι χώρες αυτές συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Lactimed, το οποίο στοχεύει στο να ενισχύσει την παραγωγή και διακίνηση τυπικών και καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων στη Μεσόγειο, οργανώνοντας δίκτυα προώθησης, στηρίζοντας τους παραγωγούς στα αναπτυξιακά τους σχέδια και δημιουργώντας νέες αγορές για τα προϊόντα τους. Το εργαστήριο γάλακτος θα ολοκληρωθεί με τη δοκιμή παραδοσιακών τυριών από τη Σικελία.

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 4.30 μ.μ.

Η ζωή στα βουνά ήταν πάντα δύσκολη, και στο εργαστήριο ‘Το βουνό ζει, αν εξαιρετικά τυριά ζουν’ θα ακούσουμε για τον περιβαλλοντολογικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των Presidia που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές της Ευρώπης, καταφύγιο για πολλά από τα καλύτερα τυριά της Ευρώπης ακόμα. Βοσκοί και νέοι τυροκόμοι που ζουν στα βουνά θα μοιραστούν τις ιστορίες τους, και θα δοκιμάσουμε μερικά νέα ορεινά Presidia τυριά.

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 11 π.μ. 

Η παρουσίαση του προγράμματος ESSEDRA και η ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βοσκοί και οι τυροκόμοι των Βαλκανίων θα είναι το επίκεντρο του ‘Ανατολικά. Οι θησαυροί που κρύβονται στα Βαλκάνια’. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ESSEDRA έχει σκοπό να στηρίξει τις χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία και Σερβία) και την Τουρκία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής τους ενσωμάτωσης, ενισχύοντας και δίνοντας φωνή σε οργανώσεις που ασχολούνται με τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και την ποιότητα των τροφίμων, ώστε να βελτιωθεί η περιβαλλοντολογική προστασία και διασφάλιση της βιοποικιλότητας και η ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. Το πρόγραμμα θα δουλέψει προς την κατεύθυνση της προώθησης παραδοσιακών προϊόντων από τις συμμετέχουσες χώρες , και το κυριότερο, την προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών για τη στήριξη των μικρής κλίμακας παραγωγών. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη δοκιμή τυριών από τις 8 χώρες που ανήκουν στο πρόγραμμα, και την παρουσίαση ενός αριθμού νέων Presidia από τις παραπάνω περιοχές.

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2 μ.μ. 

Η συζήτηση στη διάρκεια του εργαστηρίου ‘Τι σχέση έχουν οι μέλισσες με το τυρί ’ θα κινηθεί γύρω από τις μεγάλες μονοκαλλιέργειες σιτηρών και το πώς αυτές είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι επισιτιστικές ανάγκες των μεγάλων εκβιομηχανισμένων ζωοτροφείων, της κύριας δηλαδή πηγής γάλακτος για την μεγάλης κλίμακας παραγωγή τυριού. Το θέμα απαιτεί προσεκτική ανάλυση δεδομένου ότι οι μονοκαλλιέργειες συχνά σημαίνουν την εκτεταμένη χρήση συνθετικών χημικών, νερού και παρασιτοκτόνων. Η ανοιχτή αυτή συζήτηση θέλει να προωθήσει την παραγωγή χειροποίητων τυριών, παρασκευασμένων με ποιοτικό γάλα, από ζώα που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους βοσκώντας σε μέρη με πλούσια χορτάρια και λουλούδια, τα οποία με τη σειρά τους αναπαράγονται χάρη στη συμβολή των μελισσών επιτρέποντας στις μέλισσες να ζουν.

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 4.30 μ.μ. 

Βεβαίως, θα υπάρξουν πολλά περισσότερα ζητήματα στο φεστιβάλ Cheese 2013, όπως ο ρόλος των εναρκτήριων καλλιεργειών ενζύμων στην ποιοτική τυροκόμηση, τα βοσκοτόπια ως τόπος προστασίας, και η αξία του φρέσκου ανεπεξέργαστου γάλακτος στην παρασκευή εξαιρετικών τυριών. Στον ιστότοπο cheese.slowfood.it/en μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα των Milk Workshops, τα οποία είναι όλα δωρεάν, εξαρτώμενα από τη διαθεσιμότητα των θέσεων.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno