Η Slow Food ξεκινά ένα Παρατηρητήριο για τη βιοποικιλότητα.

«Από την ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τη βιοποικιλότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η γενική εικόνα είναι όλο και πιο ανησυχητική»

Τις τελευταίες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ενδιάμεση έκθεση παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Το έγγραφο 18 σελίδων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κατά τα  τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν εντός του 2011 από τα Κράτη Μέλη, δεν υπήρξαν βελτιώσεις στην κατάσταση της βιοποικιλότητας των οικοτόπων που συνδέονται με τη γεωργία και δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος για την επίτευξη των στόχων που έχουν καθοριστεί για το 2020.

Συγκεκριμένα, το 77% των ευρωπαϊκών οικοτόπων εξακολουθεί να είναι σε μια αρνητική κατάσταση και κινδυνεύει το 56% των ειδών (φυτικών και ζωικών).

Η πρόσφατη αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι δεν καταβάλλεται αρκετή προσπάθεια και υποδεικνύει την εντατική γεωργία ως μία από τις κυριότερες αιτίες καταστροφής της βιοποικιλότητας.

Η μείωση της βιοποικιλότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός είδους στα 10 έως το τέλος αυτού του αιώνα. Σύμφωνα με τους μελετητές, διανύουμε την έκτη μαζική εξαφάνιση στην Ιστορία και ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του είναι η κύρια αιτία.

Ο Piero Sardo, πρόεδρος του Ιδρύματος Slow Food για τη Βιοποικιλότητα, υπενθυμίζει:

« Η Slow Food εργάζεται για την προστασία της βιοποικιλότητας των γεωργικών προϊόντων διατροφής για περισσότερο από 15 χρόνια  και με τα έργα των “Presìdi” και της “Arca del Gusto” έχει επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως βεβαιώνεται από μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο και του Παλέρμο. Αλλά κάτι τέτοιο είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» προσθέτει «και θα πρέπει να πούμε δυνατά και με σαφήνεια ότι χρειάζεται μια αληθινή, συνολική πολιτιστική επανάσταση: αυτή η καταστροφική κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί μόνο με την αλλαγή του στυλ κατανάλωσης όλων μας. Από σήμερα ανοίγουμε μια νέα φάση, για να αντιδράσουμε σε μια εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης κατάσταση: Η Slow Food ιδρύει ένα Παρατηρητήριο για τη βιοποικιλότητα, μέσω του οποίου θα προσπαθήσουμε να πληροφορήσουμε με απλό και προσιτό τρόπο, θα εστιάσουμε την προσοχή σε προβληματικές καταστάσεις, θα υποδείξουμε τις πιθανές λύσεις και θα δώσουμε έμφαση στα θετικά αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί, ούτως ώστε οι θετικές εμπειρίες να μπορούν να αναπαράγονται και να προσαρμόζονται στις διαφορετικές τοπικές καταστάσεις.  Η επιλογή του πεδίου μεταξύ των δύο παραγωγικών μοντέλων θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη: η εντατική παραγωγή γεωργικών προϊόντων διατροφής είναι η κύρια αιτία της απώλειας της βιοποικιλότητας. Το μοντέλο της πολυλειτουργικής  γεωργίας, πολλαπλών χρήσεων και μικρής κλίμακας είναι πράγματι σε θέση να διατηρήσει μακροπρόθεσμα την ποιότητα και αναπαραγωγιμότητα των φυσικών πόρων, να διαφυλάξει την βιοποικιλότητα και να εξασφαλίσει την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων».

Η ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου για τη Βιοποικιλότητα της Slow Food εμφανίζεται εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, Επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Slow Food International:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

To Slow Food ενώνει εκατομμύρια αφοσιωμένους ανθρώπους με πάθος για το καλό, καθαρό και δίκαιο φαγητό. Αυτό περιλαμβάνει μάγειρες, τη νεολαία, ακτιβιστές, αγρότες, ψαράδες, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς σε πάνω από 158 χώρες. ΈΈνα δίκτυο περίπου 100.000 μελών που συνδέεται με 1.500 τοπικά παραρτήματα του Slow Food σε ολόκληρο τον κόσμο, συμβάλλοντας μέσω των συνδρομών τους, καθώς και τις εκδηλώσεις και εκστρατείες που διοργανώνουν. Η Terra Madre αποτελείται από 2.000 διατροφικές κοινότητες που εξασκούν την μικρής κλίμακας και αειφόρο παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno